Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Zo gebruik je een zelfbruiner

Zo gebruik je een zelfbruiner

Zelfbruiner

Gelukkig heb je tegenwoordig geen zon meer nodig om een gezonde teint te krijgen: een zelfbruiner is een prima oplossing. Het aanbod is enorm. En oranje wortelbenen? Die zijn écht verleden tijd.

We zitten minder in de zon om bruin te worden, maar een kleurtje blijft lekker. Dan is een zelfbruiner een goede uitkomst. Crème, mousse, lotion, spray of doekjes: keus genoeg als je je huid wilt bruinen zonder zon. Maar welke kies je? Bedenk eerst hoelang je plezier wilt hebben van je kleurtje. Is het alleen voor een avondje uit, dan kun je een bodyfoundation kiezen die je er ’s avonds weer af wast. Wil je een paar dagen bruin blijven, dan is een zelfbruiner beter. Of je liever een mousse, doekje of spray gebruikt, is vooral persoonlijk.

Tanning drops zijn ook heel handig. Als je een paar druppels door je dagcrème mengt, krijgt je gezicht binnen een uur een mooie zongebruinde tint. Voor alle zelfbruiners geldt: breng liever meer dunne laagjes op van een lichte kleur dan een dikke laag van een donkere tint. Bijsmeren kan altijd, kleur eraf halen is lastiger.

Stap 1. Kies de juiste kleur

Wel is het goed om te letten op de tint. Bij een heel lichte huid staat light of medium goed. Bij een donkerdere huid bereik je het mooiste resultaat als de zelfbruiner ook donker is. Breng liever meer dunne laagjes aan van een lichte kleur dan één dikke laag van een donkere tint. Bijsmeren kan altijd, kleur eraf halen is lastiger. Test het product van tevoren eerst op een onopvallend stukje huid. Zo zie je goed hoe de kleur zich ontwikkelt en of hij bij je past.

De stof die je huid bruin maakt, is bijna altijd DHA (dihydroxyaceton). Deze onschadelijke stof wordt gewonnen uit suikerbieten of suikerriet en reageert met de eiwitten in je dode huidcellen. Hoe meer DHA er in de zelfbruiner zit, hoe donkerder de ‘eindkleur’. De meeste producten hebben een percentage tussen de drie en vijf procent. De tint die je krijgt, hangt af van onder meer je huidskleur, de verdeling van de dode huidschilfers en de zuurgraad van je huid. Lees je het percentage DHA niet op het product? Grote kans dat er bijvoorbeeld ‘light’, ‘medium’ of ‘dark’ op staat.

Stap 2. Voorbereidend werk

Het betere zelfbruinwerk begint met een goede voorbereiding: scrubben. Hiermee verwijder je opgehoopte dode huidcellen en maak je je huid gladder. Zo neemt je huid de zelfbruiner beter op en voorkom je een plaatselijke kleurophoping. Voor je gezicht kies je een zachte scrub, voor de rest van je lichaam kun je een scrub of scrubhandschoen gebruiken. Doe dit een dag voordat je de zelfbruiner op je huid wilt aanbrengen.

De plaatsen met een dikkere hoornlaag – onder je voeten of op je ellebogen bijvoorbeeld – kun je insmeren met een vettige crème of een laagje vaseline. Ook dat gaat vlekken tegen. Onthaar minimaal 24 uur van tevoren, zodat je huid de tijd heeft om bij te komen en niet rood en geïrriteerd is.

Stap 3. Aan de slag

Op de dag dat je wilt bruinen, spoel je je huid het liefst af met alleen water. Laat goed drogen en breng dan de zelfbruiner aan. Dat kan met je handen of met een speciale handschoen. Het mooiste resultaat krijg je als je het product in ronddraaiende bewegingen aanbrengt. Begin bij je voeten en werk van daaruit omhoog. Vraag of een ander je rug van een laagje zelfbruiner wil voorzien. Hier en daar te royaal gesmeerd? Pak meteen een oud washandje en haal hiermee het teveel weg.

Op sommige plekjes smeer je liever een wat dunner laagje (je oksels, polsen en binnenkant van de armen) én daar waar je huid wat dikker of droger is (je knieën, enkels en ellebogen). Handig: sommige producten zijn zelf al bruin, waardoor je direct ziet waar je bent geweest. Deze tint is trouwens niet je ‘eindkleur’; die ontwikkelt zich in de acht uur erna. Dat geldt ook voor de andere self tanners. De meeste zelfbruiners zijn trouwens ‘gradual tans’: de kleur bouwt zich geleidelijk op naarmate je vaker smeert.

Was na het smeren heel goed je handen, ook tussen de vingers – en vergeet je nagels niet! Het is slim om nu even te wachten met aankleden tot het helemaal ingetrokken is. Meestal is dat na een kwartiertje. Met douchen, zwemmen of sporten kun je beter wat langer wachten. Ook handig: plan je selftansessie ’s avonds voor het naar bed gaan. Zo kan het product ’s nachts rustig zijn werk doen en word je de volgende ochtend wakker met een mooi tintje. Dat trouwens zo’n vijf dagen blijft zitten

Stap 4. Vlekken wegwerken

Oeps, toch een vlek... Zeker bij je wenkbrauwen of haargrens kan dat gebeuren. Doop een wattenschijfje in wat citroensap en wrijf er zachtjes over. Doordat citroensap zuur is, verbleekt de bruine tint iets. Bij verkleurde nagelriemen doet een likje nagellakremover wonderen. Vlekken in je beddengoed? Die gaan er in de was gelukkig vrij gemakkelijk weer uit.

Producten zelfbruiners

image

DA Tanning drops 30 milliliter

30 Milliliter
9
.
99
image

Ambre Solaire Zelfbruiner mousse 200 milliliter

200 Milliliter
21
.
99
image

Sunkissed Express 1 hour tan 200 milliliter

200 Milliliter
11
.
99
image

DA Scrub handschoen 1 stuks

1 Stuks
2
.
49
image

DA Face peeling scrub 100 milliliter

100 Milliliter
3
.
49
image

Uriage Sun zelfbruiner nevel 100 milliliter

100 Milliliter
23
.
29
image

Earth Line Vitamine E bruin zonder zon 100 milliliter

100 Milliliter
24
.
95
Hoe dan? Geef jouw haar een volumeboost
Wat is hyaluronzuur?
Is jouw vochthuishouding in balans?
homeworkout

Hoe dan? Fit vanuit huis

Lees verder
goedevoornemens