Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice
de vriendelijke specialist
Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Wat te doen bij een kwallenbeet?

Wat te doen bij een kwallenbeet?

kwallenbeet

Je ziet ze soms aangespoeld op het strand liggen: kwallen. Glibberige beesten die in het water zwemmen en je lelijk kunnen steken met hun tentakels. DA adviseert wat je na een kwallenbeet moet doen.

Hoe voelt een kwallenbeet?

Een kwal bijt eigenlijk niet, maar hij steekt. Dit doet hij met zijn tentakels. Aan de buitenkant van de tentakels zitten netelcellen. Als een kwal in contact komt met een vijand, dan schieten die netelcellen als een harpoen uit de tentakels. Het gif uit de netelcellen komt in de huid van de vijand terecht. Als je in het water in aanraking komt met een kwal, komt het gif uit zijn tentakels dus in je huid. Dit zorgt voor zwelling, roodheid, jeuk en pijn. Ook aangespoelde kwallen op het strand kunnen nog steken! 

Is een kwallenbeet gevaarlijk?

Aan de Nederlandse kust is de kans dat je een erg giftige kwal tegenkomt gelukkig klein. De meest voorkomende kwallen in de Noordzee zijn de oorkwal en de kompaskwal. Een steek van een oorkwal zorgt vooral voor jeuk, die van de kompaskwal levert helaas wat meer pijn op. De blauwe haarkwal komt ook veel voor en is actief van maart tot en met augustus. Deze kwal kan ook flink steken. Toch zijn geen van deze kwallenbeten echt gevaarlijk. 

In de meeste gevallen geeft een beet dus geen ernstige klachten. Toch kan het voorkomen dat je een ernstige allergische reactie krijgt. Ook als je meerdere keren gestoken wordt, kun je hevige klachten krijgen. Bel in dat geval meteen 112.

Ernstige symptomen zijn: hevige zwelling, roodheid of jeuk, pijn verspreid over het hele lichaam, een hevig ziek gevoel of shockverschijnselen.

Wat moet je doen bij een kwallenbeet?

  • Wrijf niet over de gestoken plek, want zo duw je de netelcellen dieper in de huid en komen ze ook op je handen terecht.
  • Probeert om de netelcellen van de huid te schrapen (dit kan met een pincet) of om ze weg te spoelen met zeewater. Spoel niet met koud kraanwater, want dit maakt de klachten erger. Zoet water activeert de overgebleven netelcellen op je huid.
  • Dompel, na het spoelen met zeewater, de plek van de beet onder in heet water (het liefst ongeveer 45 graden Celsius). Heet water maakt de eiwitten in de netelcellen kapot. Is er geen heet water in de buurt? Gebruik dan een hot- of een coldpack.
  • Vertoont de persoon die gestoken is hevige klachten? Bel dan uiteraard meteen 112.

Helpt urine bij een kwallenbeet?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat het helpt om over een kwallenbeet heen te plassen. Toch is dit nooit bewezen. Wat het beste helpt is om na een beet zout water en heet water te gebruiken. 

Na een kwallenbeet

image

DA Afterbite gel 20 milliliter

20 Milliliter
3
.
49
image

Heltiq Na de steek pen 15 gram

15 Gram
5
.
49
image

Heltiq Steken en betenset 1 set

1 Set
22
.
99
image

Rowo Hot coldpack 12 x 29cm 1 stuks

1 Stuks
9
.
95
meer-weten-over-zweten

Hoe dan? Wat je moet weten over zweten

Lees verder
cadeau-inpakken