Wratjes zijn kleine knobbeltjes op de huid, ze komen voornamelijk op de voeten en de handen voor. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Iedereen kan een wrat krijgen, maar mensen met een lagere weerstand lopen sneller wratten op.
Blijf van de wrat af en ga niet krabben, zo beschadig je de huid en kun je meer wratjes krijgen. In de meeste gevallen gaan wratten vanzelf weg. De helft is binnen een jaar verdwenen. Het afweersysteem zorgt ervoor dat wratten worden afgebroken. In sommige gevallen kunnen wratten langer blijven zitten.
De wrat bij de huisarts laten verwijderen
De arts kan de de wrat aanstippen met vloeibare stikstof, dit zorgt ervoor dat de wrat bevriest. Soms moet je een aantal keer terugkomen voordat de wrat weg is.
De arts kan je ook een salicylzuurzalf voorschrijven. Je moet de wrat dan zelf dagelijks insmeren. Dit middel verweekt de bovenste laag van de huid en werkt ontstekingsremmend. Je mag het alleen op de wrat aanbrengen, niet op de huid eromheen. Om de huid te beschermen, kun je een pleister over de wrat plakken en daar een gaatje in maken waar de wrat precies doorheen past. Nadat je de salicylzuurzalf aangebracht hebt, plak je er nog een pleister overheen. De volgende dag verwijder je allebei de pleisters. Je kunt de huid om de wrat ook met wat vaseline beschermen.
De wrat zelf verwijderen
Je kunt ook zelf een middel kopen om de wrat te verwijderen. Dit kan met een middel met een kleine concentratie salicylzuur, met dimethylether (dit bevriest de wrat) of mierenzuur. Lees voor het gebruik van een medisch hulpmiddel altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking.