Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? Weerstand ondersteunen

Hoe dan? Weerstand ondersteunen

Weerstand ondersteunen

Onze weerstand heeft het in het najaar en de winter vaak zwaar te verduren. Gelukkig zijn er manieren om je weerstand te ondersteunen. Bijvoorbeeld door gezond en gevarieerd eten, voldoende te bewegen en regelmatig naar buiten gaan. DA adviseert.

Waarom word je in het najaar of de winter vaker ziek?

Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste gedijen virussen (zoals de griep of verkoudheidsvirussen) beter bij een lage temperatuur en een lage luchtvochtigheid. Ook werken onze slijmvliezen, de eerste barrière tegen indringers, minder goed door kou en droge lucht. Daarnaast zitten we ook meer binnen, met de verwarming aan, waardoor bacteriën meer kans krijgen om te groeien. En we zitten dichter op elkaar, zodat we ziekmakers makkelijker aan elkaar overdragen.

Ziek doordat je ‘kou gevat’ hebt? Het klopt niet precies maar er zit wel een kern van waarheid in: het is niet de kou zelf die je ziek maakt, maar je afweer kan wel (tijdelijk) inzakken als je afkoelt. En dan ben je dus vatbaarder.

Wat zijn oorzaken van een lage weerstand?

Stress, weinig lichaamsbeweging, slaapgebrek en ongezonde voeding zijn de grootste factoren van een lagere weerstand. Daarnaast kunnen ziektes of bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld kankermedicijnen of prednison) de weerstand verminderen.

Hoe kun je je weerstand ondersteunen?

Met een gezonde levensstijl kun je je weerstand ondersteunen en je immuunsysteem versterken. Dat kan op verschillende manieren:

  • Ga naar buiten: hoewel het verleidelijk is om onder een dekentje op de bank te kruipen, is het toch aan te raden om regelmatig naar buiten te gaan. Buitenlucht en daglicht zijn belangrijk voor onze gezondheid. Ons humeur wordt er beter van en het versterkt het immuunsysteem. Daarnaast ontspant het om regelmatig in de natuur te zijn. Kleed je dus warm aan en maak een stevige wandeling. Zonlicht kan je weerstand ondersteunen: het is goed voor je humeur én je hebt het nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D wordt ook aangemaakt als het bewolkt is; je moet er dan alleen iets langer voor buiten blijven.
  • Blijf bewegen: gemiddeld zitten we teveel. Dat is jammer, want bewegen is ontzettend gezond. Zorg dat je minimaal 2,5 uur per week actief beweegt. Doe daarnaast ook activiteiten die de spieren en de botten versterken, zoals krachttraining. Kies voor een sport die bij je past. Bijvoorbeeld: baantjes trekken in het zwembad, zweten in de sportschool, hardlopen door het bos, yoga beoefenen of dansen.
  • Ontspan: stress heeft een grote invloed op ons afweersysteem. Het stresshormoon cortisol onderdrukt het immuunsysteem. Als je lacht, maakt je lichaam extra witte bloedcellen aan en komen er ‘geluksstofjes’ vrij. Die doen je immuunsysteem goed. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en neem de tijd om te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door het doen van yoga, een meditatieoefening, het nemen van een ontspannend bad, door te sporten of het lezen van een boek. Ook een goede nachtrust is belangrijk. Lees hier hoe je goed kunt slapen.
  • Eet gezond en gevarieerd: via ons voedsel krijgen we de vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn voor een sterk afweersysteem. Zo helpen o.a. vitamine A, vitamine C, ijzer, folaat (vitamine B11) en vitamine B12 het immuunsysteem. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je in principe voldoende mineralen en vitaminen binnen. Om je afweersysteem te ondersteunen kun je aanvullend een supplement slikken. Ook een gezonde darmflora is belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Het grootste gedeelte van het afweersysteem zit in onze darmen. Zorg ervoor dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Vezels zitten vooral in groenten, fruit en volkorenproducten.

homeworkout

Hoe dan? Fit vanuit huis

Lees verder
goedevoornemens