Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Er zijn verschillende soorten hoest: lichte hoest (kuchen), zware hoest (rochelhoest) en tijdelijke hoest (kriebelhoest of vastzittende hoest).
Kriebelhoest (droge hoest)
Bij kriebelhoest heb je last van een kriebel in de keel. Vaak hoest je (nauwelijks) slijm op. Deze soort hoest kan worden veroorzaakt door een virus, door hooikoorts, rook, luchtvervuiling of kou.
Vastzittende hoest (slijmhoest)
Bij slijmhoest komt er bij het hoesten slijm omhoog. De oorzaak van slijmhoest is vaak een verkoudheids- of griepvirus. Het slijm kan hardnekkig zijn en vastzitten in de longen. Als je slijm ophoest, kun je dit gewoon doorslikken. Het gaat niet terug naar de longen, maar naar de maag, en verlaat het lichaam via de ontlasting.
Bij een milde verkoudheid of allergie is het slijm meestal kleurloos en waterig. Bij een infectie of ontsteking is het slijm groen of geel.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je gaat hoesten. Een virusinfectie, zoals een verkoudheidsvirus, griepvirus of het coronavirus kan ervoor zorgen dat je moet hoesten. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan hoesten als je in contact bent geweest met chemische stoffen, sigarettenrook, uitlaatgassen, airconditioning, erg koude of warme lucht.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf weer over binnen 2-3 weken. De volgende tips kunnen verlichting geven:
Welke hoestdrank gebruik je bij kriebelhoest?
Als je een hoestdrank wilt gebruiken die helpt tegen kriebelhoest, kun je kiezen voor een hoestdrank kiezen met de werkzame stoffen noscapine en dextromethorfan. Deze stoffen onderdrukken de hoestprikkel. Gebruik deze hoestdrank niet als je slijm ophoest. Dit zijn geneesmiddelen, lees voor gebruik altijd eerst de aanwijzingen.
Welke hoestdrank gebruik je bij vastzittende hoest?
Als er slijm in de keel zit wat je niet goed kunt ophoesten, kun je kiezen voor een hoestdrank of -poeder die slijmverdunnend werkt. Gebruik een hoestdrank met de werkzame stoffen broomhexine of acetylcysteïne. Deze stoffen verdunnen het slijm, zodat het makkelijker 'los' komt en je het beter kunt ophoesten.