Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Maagzuur klinkt misschien als iets waar je vooral lást van hebt. Als je iemand ‘het zuur’ toewenst, bedoel je dat immers ook niet positief. Maar eigenlijk doen we maagzuur daarmee tekort. Het is juist een onmisbaar onderdeel van de spijsvertering. Alles wat je eet of drinkt gaat door de mond en de slokdarm naar de maag. Je hebt dan al gekauwd om alles fijn te malen en er is speeksel bij het voedsel gekomen, maar in de maag begint het echte werk.
Maagzuur helpt om het voedsel af te breken in kleine deeltjes, zodat de darmen alle voedingsstoffen goed kunnen opnemen. Sterk spul dus! De maag zelf kan prima tegen het intens zure maagzuur. Een dikke laag slijmvlies beschermt de maagwand. Maar de slokdarm en de mond hebben die beschermlaag niet. Als er dus maagzuur uit de maag omhoogkomt, merk je dat direct. Denk maar aan de zure smaak in je mond bij een oprisping. Of aan het branderige gevoel boven je maag na een zware maaltijd. In beide gevallen komt er onbedoeld wat zure maaginhoud omhoog. Niet erg als dat af en toe gebeurt. Maar heb je daar vaker last van, dan is dat heel vervelend.
De medische term voor brandend maagzuur is 'reflux.' Het is een oprisping van de maaginhoud. Als je eten hebt doorgeslikt, komt het in de slokdarm terecht. De slokdarm zorgt ervoor dat het voedsel naar de maag wordt afgevoerd. Tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje. Dit spiertje zorgt ervoor dat het voedsel en het maagsap uit de maag niet terug de slokdarm in kan stromen. Soms sluit het spiertje niet goed en kan de inhoud van de maag terug de slokdarm instromen. Je kunt dan last hebben van:
Als je last hebt van brandend maagzuur kun je maagzuurremmers of maagzuurbinders gebruiken. Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur. Maagzuurbinders neutraliseren het maagzuur en kunnen een brandend gevoel of pijn achter het borstbeen verminderen. Lees voor het gebruik altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking.