Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? Veerkracht

Hoe dan? Veerkracht

veerkracht

Het is geen kwestie van wel of niet hebben: mentale veerkracht kun je trainen. Hier lees je hoe dat zit.

Wat is veerkracht?

De term veerkracht komt uit de natuurkunde: het is het vermogen om weer in de oorspronkelijke vorm terug te keren. Ook betekent ‘veerkracht’ soepelheid en lenigheid. En: de kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen.

Als je veerkrachtig bent, kun je omgaan en meebewegen met wat er gebeurt in je leven. Met nare dingen én met leuke dingen. Zie jezelf als een elastiekje: je laat je uitrekken en daarna veer je weer terug in je ‘oorspronkelijke vorm.’ Je kunt jezelf ook zien als een metalen veer die wordt ingedrukt en weer terugschiet in z’n originele versie als je de kracht erop weghaalt.

Veerkracht zit voor een deel in je genenpakket. Dat verklaart gedeeltelijk waarom de één na twee dagen al nieuwe mogelijkheden ziet na het verliezen van haar baan, terwijl de ander na twee maanden nog altijd in zak en as zit. Is je emotionele veerkracht lager dan je zou willen? Dan kun je trainen om je veerkracht te verhogen.

Test jouw veerkracht:

Hoe meer van deze vragen je met ‘ja’ beantwoordt, hoe groter de kans dat je mentale veerkracht hebt:

1. Ik kan me goed aanpassen aan nieuwe situaties. 2. Een glas is vaker halfvol dan halfleeg. 3. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en te proberen. 4. Doelen stellen en weten hoe ik er moet komen, dat kan ik goed. 5. Maak ik iets ellendigs mee, dan kan ik daar onverwacht iets positiefs uit halen. 6. Ik kan best goed tegen onduidelijke situaties en onzekerheid. 7. Relativeren? Dat kan ik prima. 8. Op mijn werk blijf ik altijd professioneel en heb ik zelfvertrouwen. 9. Verantwoordelijkheid neem ik als het kan en nodig is, maar ik accepteer het ook als ik ergens geen invloed op heb. 10. Ik ken mijn krachten en zwakkere kanten.

Hoe train je je veerkrachtigheid?

Wil je je veerkracht verhogen, dan kun je hiermee aan de slag:

  • Zit je in een situatie waar je niet blij mee bent, kijk dan eerlijk of je er zelf iets aan kunt veranderen. Ja? Doe het. Nee? Accepteer dat het zo is – en ja, dat kan even tot echt heel lang duren.
  • Zet je brein aan het fitnessen. Daag je hersenen uit, vooral als je geen (uitdagend) werk hebt. Dit doe je bijvoorbeeld door te gamen, je boodschappenlijstje uit je hoofd te leren en regelmatig woord- of cijferpuzzels op te lossen.
  • Beweeg. Dat is goed voor je lichamelijke én geestelijke conditie.
  • Durf fouten te maken, daar word je weerbaarder van
  • Verwacht geen perfectie en verwacht niet te veel. Ben je iemand die torenhoge verwachtingen heeft van die vakantie, die vriend, die nieuwe baan, dan word je ook sneller teleurgesteld. Houd je verwachtingen reëel.
  • Stress ondermijnt veerkracht. Dus weet je waar je stress van krijgt, dan kun je dat vermijden of er op een andere manier mee omgaan. Houd een jaar lang een dag- of weekboek bij met situaties en gebeurtenissen waar je stress van kreeg en hoe je reageerde. Zo krijg je inzicht in je stress-triggers. Kijk elke maand terug en evalueer jezelf. Kun je iets anders doen in zo’n situatie? Wat dan? Valt er een patroon in te ontdekken?

Voor iedereen geldt dat je veerkracht met de volgende 3 punten opbouwt en onderhoudt: oefen dingen waar je minder goed in bent, vraag hulp als dat nodig is en werk aan je zelfvertrouwen.

homeworkout

Hoe dan? Fit vanuit huis

Lees verder
goedevoornemens