Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, om zo voldoende vitamines binnen te krijgen. DA adviseert hoe je dit aanpakt.
Nederlanders eten meer groente en fruit dan een paar jaar geleden, maar nog steeds minder dan het advies van de Gezondheidsraad (200 gram groente én fruit per dag). Eet je te weinig groente? Vervang het dan niet zomaar door extra fruit. Groente en fruit bevatten verschillende mineralen en vitamines, die je allemaal nodig hebt via voeding. Met de app 'Mijn Eetmeter' zie je hoeveel vitamines je binnenkrijgt.
Een handig geheugensteuntje als je gezond en gevarieerd wilt eten: kies
je groente en fruit in zoveel mogelijk verschillende kleuren. De kleur zegt
namelijk iets over de stoffen die erin zitten. Kies je afwisselend voor groen,
rood, oranje, geel, paarsblauw en wit, dan krijg je ook al die verschillende
stoffen binnen.
Je lichaam heeft vitamines en mineralen nodig via voeding om goed te kunnen functioneren. Maar ze zijn net zo belangrijk voor je buitenkant. Zo voedt vitamine C je huid van binnenuit, en zijn zink en selenium goed voor je haar en nagels. Niet vergeten op je bord: vlees, vis, ei, volkorenproducten, peulvruchten, zaden, noten, groente en fruit.
Eet je vegetarisch, let dan op je ijzerintake. Vlees bevat namelijk veel ijzer. Gelukkig zit het mineraal ook in plantaardige producten, zoals noten, peulvruchten en tofu. En soms ook in kant-en-klare vleesvervangers.
Of je eten nu stoomt, kookt of bakt: er gaan altijd vitamines en mineralen
verloren. Bij stomen blijven voedingsstoffen het best behouden. Ga je groente koken, snijd die dan liever niet te klein.
Een supplement kan een goede aanvulling zijn op een gezond, gevarieerd dieet. Ben je benieuwd welk supplement voor jou geschikt is? Vraag een drogist om persoonlijk advies.
Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. Dat gebeurt niet zomaar als je eet volgens de Schijf van Vijf. Als je daarbij supplementen slikt, is het belangrijk goed op te letten. Neem in elk geval nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) van een stof. Slik je meerdere supplementen tegelijk? Let op dat je niet te veel van één stof binnenkrijgt.