Het is belangrijk om veel producten te eten met hoge voedingswaardes, zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Vezels zijn belangrijk voor je gezondheid. Tarwe, haver, rogge en gerstvezels zijn goed voor de darmwerking.
Voor volwassen vrouwen wordt er geadviseerd om minimaal 25 gram vezels per dag te eten. Voor mannen is dat minimaal 30 gram. Vezels zitten vooral in groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, peulvruchten, noten en ontbijtgranen. In lijnzaad, havermout, en tarwezemelen zitten bijvoorbeeld veel vezels. Slim om deze dus dagelijks (met wat fruit) aan je bakje yoghurt toe te voegen! Er zijn verschillende typen vezels, dus probeer producten af te wisselen en divers te eten. Vezels binden vocht en houden op die manier de ontlasting soepel. Het is dus belangrijk dat je ook voldoende drinkt!
Met dit super simpele recept begin je de dag goed en krijg je meteen lekker veel vezels binnen:
Bananenpannenkoek met lijnzaad
Prak de banaan met een vork in een kom. Klus daarna het ei door de geprakte banaan. Voeg dan de havermout en de lijnzaad toe en roer het mengsel goed door, het beslag blijft een beetje lobbig. Doe een scheutje olie in een koekenpan en verhit op middelhoog vuur. Giet het beslag in de pan en verdeel het mengsel gelijkmatig. Bak nu de pannenkoek aan beide kanten gaar (dit duurt ongeveer vijf minuten). Je kan eventueel wat blauwe bessen, honing of noten op de pannenkoek doen. Eet smakelijk!
Je hebt er vast weleens van gehoord: omega 3. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn ALA (alalinoleenzuur) en de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Bij een dagelijkse inname van 2 gram ALA draagt het bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. ALA zit in plantaardige oliën (voornamelijk in lijnzaadolie), maar ook een beetje in vlees en groene bladgroente. Bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA draagt het bij tot de normale werking van het hart, je kunt zo vooral vinden in vis en schaal- en schelpdieren.
Het is daarom goed om wekelijks vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines en zalm. Lijnzaadolie kan je gebruiken als dressing voor je salades.
Als je gevarieerd eet, volgens de bekende Schijf van Vijf, zou je voldoende voedingswaardes moeten binnenkrijgen. Dit zijn de richtlijnen: