Wat zijn de oorzaken van diarree?
Je spreekt van diarree als je last hebt van waterdunne ontlasting en je vaker naar het toilet moet. Diarree kan acuut ontstaan of een langdurige klacht zijn. Chronische diarree duurt langer dan twee weken en kan komen door stress, verkeerde voeding of een onderliggende ziekte. In de meeste gevallen komt acute diarree door een darminfectie met een virus, vaak het Noro- of Rotavirus. Diarree kan ook ontstaan door een bacterie of een parasiet.
Wat kun je bij diarree doen?
Als je last hebt van chronische diarree is het belangrijk naar de huisarts te gaan. Zo kun je op zoek gaan naar de oorzaak. Acute diarree gaat meestal vanzelf weer over. De klachten verminderen vaak binnen een paar dagen. Heb je na 3 dagen nog steeds waterdunne diarree? Dan is het aan te raden even langs de huisarts te gaan. Bij kinderen is het advies om na 2 dagen te gaan en bij ouderen (70+) na 1 dag.
Advies bij diarree:
Het gebruik van diarreeremmers
Bij acute diarree is het niet aan te raden een diarreeremmer te gebruiken - de bacterie, parasiet of het virus verlaat de darm namelijk via de ontlasting. Toch kan diarree erg onhandig zijn, bijvoorbeeld wanneer er geen toilet in de buurt is of als je moet reizen. Je kunt er dan wel voor kiezen een diarreeremmer te gebruiken. Loperamide vermindert de darmactiviteit en zorgt dat de darminhoud langer in de darmen blijft. Het versnelt de genezing niet. Lees voor het gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Je mag geen loperamide gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook kinderen jonger dan 8 jaar mogen het middel niet gebruiken.