Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Een teek is een parasiet en lijkt op een klein spinnetje. Ze zijn vaak een paar millimeter groot en kunnen volgezogen ongeveer een centimeter dik worden. Ze leven in lage begroeiing en hechten zich vanaf daar aan een passerend mens of dier. Het duurt even voordat ze gaan zitten en beginnen met het zuigen van bloed. Als ze eenmaal vastzitten, duurt het vaak een paar dagen voor ze zich weer loslaten.
Teken leven in bosgebied, hoog gras en duinen, maar ze kunnen ook gewoon in de tuin zitten of in de berm langs de weg. Ze komen niet veel voor in kort gemaaid gras, in goed onderhouden speeltuinen en op plekken waar weinig dieren zijn.
Omdat een teek erg klein is, kun je een tekenbeet gemakkelijk over het hoofd zien. Het lijkt op een klein, zwart puntje op de huid. Als de teek zich volgezogen heeft, zie je een bruin of grijs bolletje.
Meestal merk je niets van een tekenbeet. Houd de plek de komende maanden toch goed in de gaten. Als er een rode kring of een rode plek ontstaat, is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Je kunt ook altijd eerder even naar een arts gaan om de beet te bespreken als je dat fijn vindt.
Ben je gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk op een veilige manier: met een tekentang of een pincet. Pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk op de huid vast (bij de kop) en trek hem er voorzichtig uit. Ontsmet daarna het wondje met alcohol (70%) of povinjood oplossing. Heb je dat niet, gebruik dan water en zeep. Gebruik je geen pincet maar een tekentang? Volg dan de gebruiksaanwijzing.
Breekt het lijfj e af en blijft de kop achter in de huid? Geen paniek, die komt er vanzelf uit. Het is slim om de datum en locatie van de beet te noteren en een foto te maken. Verwijder je een teek niet uit je huid, dan laat ie na een paar dagen vanzelf los. Hij heeft dan wel de kans gekregen om eventuele ziektes over te brengen.
Teken kunnen ziektes overbrengen. De bekendste ziekte die ze kunnen veroorzaken is de ziekte van Lyme. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die deze ziekte kan veroorzaken (de bacterie Borrelia burgdorferi). Lyme geeft vaak vage klachten en is daardoor moeilijk te herkennen. Soms ontstaat er een (blauw)rode verkleuring of kring rond de tekenbeet. Vaak word je pas na verloop van tijd ziek. Je kunt dan last krijgen van koorts, vermoeidheid, gewrichtspijn en in sommige gevallen neurologische problemen. Ga bij een verkleuring, kring of andere vage klachten altijd naar de huisarts. Die schrijft eventueel antibiotica voor
De reuzenteek, ook wel de Hyalomma-teek, komt voor in Zuidoost Europa en het Middellandse Zee gebied. Deze teek vind je vrijwel niet in Nederland omdat het te koud en te nat is voor de beestjes. Je herkent de Hyalomma-teek aan zijn gestreepte pootjes. Ook is de reuzenteek groter dan de gemiddelde teek.
Ruim een miljoen Nederlanders krijgt jaarlijks een tekenbeet. Om de kans op een beet te verkleinen, kun je een aantal dingen doen:
Ook je huisdier kan een tekenbeet oplopen. Slim dus om je hond of kat regelmatig te checken. Een gevonden teek verwijder je, net als bij mensen, voorzichtig met een tekentang. Vergeet niet om de plek daarna te desinfecteren en houd de gezondheid van je huisdier in de gaten. Verdachte verschijnselen? Tijd voor een bezoekje aan de dierenarts.