Wie snurkt maakt geluid tijdens zijn slaap. Dat varieert van ‘gezellige’ brommende knorgeluidjes tot een oorverdovend gezaag waar een houtverwerkingsbedrijf haast jaloers van wordt. Meestal is het vooral degene die naast je ligt die er last van heeft.
Er zijn verschillende slaapfases die je elke nacht een paar keer doorloopt. Iemand kan tijdens elke fase van zijn slaap snurken, maar het lijkt erop dat de meeste snurkers dat doen tijdens de remslaap, een fase die voor het eerst verschijnt na zo’n anderhalf uur slaap. Die remslaap komt per nacht nog een keer of 4 terug in de slaap, dus dan is er een verhoogde snurkkans.
De laatste 2 redenen komen het meest voor en betrekken ook je tong erbij. Doordat je ontspant en op je rug ligt, zakt je tong wat naar achteren en dat verkleint de ruimte in je keel. Er moet dan redelijk wat lucht door een te nauwe doorgang. De ‘wanden’ gaan ervan trillen en voilà, een snurkgeluid is het resultaat.
Andere oorzaken van snurken zijn:
Slaapapneu
Net als bij snurken heb je niet door dat je er last van hebt. Overdag heel moe zijn kan een aanwijzing zijn, of vaak wakker worden. Slaapt er iemand naast je, dan kan het zijn dat die hoort hoe je ademhaling een seconde of 10 stopt voordat je weer verder ademt. Heb je apneu dan gebeurt dit meer dan 5 keer per uur.
De enige manier om er echt achter te komen is door een (slaap)onderzoek. Daarvoor heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Slaapapneu krijg je doordat je een slap strottenhoofd of een te slappe luchtpijp hebt. Tijdens je slaap wordt die luchtpijp nog slapper (want: ontspanning) en daardoor wordt deze even helemaal afgesloten. Je ademhaling stopt, je krijgt minder zuurstof en dus krijgen je hersens een seintje: hé, kom op, ademen! – en je ademt weer verder. Waarschijnlijk geeft apneu een hogere kans op hart- en vaatziekten. Behandelingen zijn er in de vorm van een bitje, een machinaal slaapmasker en (indien nodig) een verandering in levensstijl.
Snurken en zwangerschap
Vrouwen die nooit snurkten, kunnen daar tijdens hun zwangerschap ineens wel mee beginnen. Het extra lichaamsgewicht zorgt sneller voor vernauwing in de keel. Daarnaast kunnen de slijmvliezen wat meer opgezwollen zijn doordat zwangeren meer vocht vasthouden.
Sterkere spieren
Doe aan yoga of ga zingen. Of allebei. Daarmee versterk je je ademhalingsspieren. Die verslappen dan minder tijdens je slaap.
Een gezonde levensstijl
Heb je overgewicht? Probeer dan af te vallen. Ook stoppen met roken helpt om snurken te voorkomen.
Groen
Zet planten in je slaapkamer. Er zijn planten die ’s nachts zuurstof afgeven (de meeste doen dat overdag). De sanseveria, aloë vera en bromelia bijvoorbeeld. De eerste twee zijn giftig, dus minder handig als je huisdieren en/of kinderen hebt. Door hun afgifte van zuurstof helpen deze planten je dieper en beter slapen.
Alcoholvrij
Drink 3 uur voor je gaat slapen geen alcohol. Je spieren verslappen door het drinken van alcohol, dus ook de spieren die de keelholte goed openhouden.
Hulpmiddelen
Sommige mensen hebben baat bij een middel dat je bij de drogist kunt kopen: keelspray, neusspreider, neusclip, neusspray of keelstrips.