Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice
de vriendelijke specialist
Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Snotterig & Slapjes

Snotterig & Slapjes

snotterig-slapjes

Griep of verkoudheid? Wij gaan je helpen

‘Griep en verkoudheid worden vaak door elkaar gehaald. Ze hebben overlappende symptomen, maar verschillen in oorzaak en ernst. Gelukkig zijn er manieren om jezelf te verzorgen en sneller weer fit te voelen. Wij leggen uit hoe je het verschil herkent en wat je eraan kunt doen.’ 

Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid? 

1. Verkoudheid 

Dit wordt veroorzaakt door een virus uit de groep rhinovirussen. Het begint vaak met een loopneus, niezen en keelpijn. Andere symptomen kunnen een lichte hoofdpijn, een verstopte neus en een hoest zijn. Verkoudheid is meestal mild en gaat in de regel binnen een week over. 

2. Griep 

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en komt vaak plotseling op. Het veroorzaakt symptomen zoals (hoge) koorts, spierpijn, vermoeidheid, koude rillingen, hoofdpijn en een droge hoest. Griep kan ernstiger zijn en houdt vaak langer aan dan een verkoudheid. 

Wat kun je doen bij verkoudheid? 

1. Drink voldoende 

Voldoende vocht kan helpen om je slijmvliezen vochtig te houden en slijm makkelijker te verwijderen. Kies voor water, thee of bouillon. 

2. Rust uit 

Een verkoudheid vraagt minder van je lichaam dan griep, maar rust nemen helpt je om sneller te herstellen. 

3. Verlicht je klachten 

Een neusspray of dampo kan helpen om een verstopte neus te verlichten. Zorg ook voor frisse lucht door goed te ventileren. 

Wat kun je doen bij griep? 

1. Blijf in bed 

Griep vraagt meer energie van je lichaam. Gun jezelf tijd om te herstellen. Liggen in een warme, comfortabele omgeving kan helpen. 

2. Neem een pijnstiller 

Paracetamol helpt tegen spierpijn, hoofdpijn en koorts. Let op: dit is een geneesmiddel. Lees dus goed de bijsluiter en houd je aan de aanbevolen dosering. 

3. Eet licht verteerbaar voedsel 

Als je eetlust minder is, kies dan voor voedzame, licht verteerbare maaltijden zoals soep, rijst of gekookte groenten. 

Griepprik, iets voor jou? 

Kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep, kunnen baat hebben bij de jaarlijkse griepprik. Als je tot deze groep behoort is de kans groot dat je een oproep krijgt van je huisarts. De griepprik is niet verplicht. Wil je er meer over weten, vraag er dan naar bij je huisarts. 

Onze gouden tip: voorkom verspreiding 

Zowel griep als verkoudheid zijn besmettelijk. Was regelmatig je handen, nies in je elleboog en vermijd contact met kwetsbare mensen zolang je klachten hebt. Wil je advies over wat je het beste kunt doen? Onze vriendelijke specialisten in de winkel staan klaar om je te helpen. 

microbioom

Hoe dan? Het microbioom

Lees verder
lifehacks