Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? Lief zijn voor jezelf

Hoe dan? Lief zijn voor jezelf

selfcare

Het is bewezen dat we beter in ons vel zitten als we lief zijn voor onszelf en goed voor onszelf zorgen. Omdat we dat niet altijd makkelijk vinden, is hier ons dossier vol lief-zijn-voor-jezelftips.

Avondje offline

Raak je soms helemaal overprikkeld van alle meldingen op je telefoon? Gun jezelf elke dag offlinetijd. Leg bijvoorbeeld ’s avonds na acht uur je mobiel weg en kijk er pas de volgende ochtend na acht uur opnieuw naar. Even oefenen misschien, maar het geeft écht meer rust.

Me-time in bad

Misschien neem je meestal een douche omdat dat lekker snel en efficiënt is. Maar soms helpt een warm bad beter om optimaal te ontspannen. Vul het bad met warm water van maximaal 36 tot 38 ⁰C – een te hoge temperatuur kan je hart en bloedsomloop belasten – en strooi er bijvoorbeeld wat badzout in. Wie het helemaal af wil maken, legt een plank over het bad voor een drankje, boek, waxinelichtjes en eventueel een draadloos boxje voor muziek. Stap na maximaal twintig minuten weer uit bad, anders droogt je huid te veel uit. Vergeet niet om je lijf na het afdrogen in te smeren met een verzorgende lichaamsolie of hydraterende bodylotion.

Groen doet goed

Urenlang lopen in de natuur, het ene been voor het andere: het zorgt voor een weldadig lege geest, zeggen fanatieke wandelaars. De natuur geeft rust en tijdens het wandelen maken je hersenen dopamine aan, een stofje dat een rol speelt bij het voelen van geluk. Adem af en toe diep in en laat bij de uitademing alle gedachten los. En, je hoeft niet meteen een langeafstandswandelaar te worden. Begin gewoon eens met een, twee of vijf kilometer.

Lekker bewegen

Doe de gordijnen dicht, schuif de meubels aan de kant, zet een lekkere beat op en dáns! Creatief bewegen op je favoriete muziek kan een goede uitlaatklep zijn: het maakt je hoofd leeg en laat je optimaal ontspannen. Bovendien train je je kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen en verbrand je meteen flink wat calorieën. Dansen is dus een echte fitmaker.

Na flink bewegen voel je je lekker in je vel. Je hebt meer energie en een beter humeur. Dat heeft te maken met een mix van stoff en die vrijkomt. Zo worden tijdens het sporten de geluksstofjes endorfine en serotonine aangemaakt. Bovendien maakt bewegen scherp, creatief en oplossingsgericht, volgens de bekende neuropsycholoog Erik Scherder, doordat je brein beter doorbloed raakt. Daardoor presteer je beter. Beweeg het liefst matig intensief, minstens een half uur aan een stuk door, raadt Scherder aan. Fanatiek sporten hoeft niet, ook met wandelen, fietsen of zwemmen voel je je al beter.

5 x minder piekeren

  • ‘Tob niet, het komt toch anders’: het is niet voor niets een bekende tegeltjesspreuk. Goed om aan te denken als je weer eens piekert over de toekomst.
  • Praat over je zorgen met je partner, een vriendin of de praktijkondersteuner bij de huisarts. Uitspreken wat je bezighoudt, lucht op.
  • Doe iets waardoor je je meteen beter voelt. Wandelen, even naar de winkel, meezingen met een vrolijk liedje of een vriendin bellen. Het helpt je om letterlijk op andere gedachten te komen.
  • Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar wél een goede om eens bij stil te staan: kun je iets doen aan de reden van je getob of niet? Zo ja, doe er iets aan. Zo nee, laat het los. Dat scheelt bakken met energieverspilling aan malen over dingen die je niet kunt veranderen.
  • Lig je toch ’s nachts piekerend wakker, schrijf dan op wat je dwarszit in een notitieboekje dat op je nachtkastje ligt.Spreek met jezelf af om er morgen met een uitgerust hoofd naar te kijken.

Daglicht vangen

Altijd een goed idee: zoveel mogelijk naar buiten gaan om licht op te vangen. Vooral blauw licht is essentieel, dat zit met name in ochtendlicht. Als je zo snel mogelijk na het opstaan een tijdje naar buiten gaat, dan kun je de dag actief beginnen. Of maak rond lunchtijd een wandeling. Licht is heel belangrijk voor ons dag- en-nachtritme. Klopt dat ritme, dan voel je je sowieso beter. Verder heb je daglicht nodig om vitamine D aan te maken.

Selfcare products

image

DA Showerfoam white lotus 225 milliliter

225 Milliliter
3
.
89
2e
Halve
Prijs
image

DA Soft sheet mask 12 gram

12 Gram
2
.
49
2e
Halve
Prijs
image

Kneipp Goodbye stress geurstokjes 50 milliliter

50 Milliliter
10
.
39
image

Kneipp Goodbye stress badolie 100 milliliter

100 Milliliter
12
.
49
1+1
Gratis
koorts

Hoe dan? Wat is koorts

Lees verder