Schurft is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit beestje is niet met het blote oog te zien en lijkt op een spinnetje. Hij graaft oppervlakkige gangetjes in de huid, tot ongeveer een centimeter lang. In die gangetjes legt hij eitjes. Na 3 dagen komen de eitjes uit. De nieuwe mijten leggen vervolgens ergens anders in de huid nieuwe eitjes.
Hoe herken je schurft?
Een van de belangrijkste verschijnselen is toenemende, hevige jeuk. Deze jeuk kan over het hele lichaam voorkomen. Vaak heb je vooral ’s nachts last, of wanneer het warm is. De jeuk ontstaat doordat de afweer van je lichaam in actie komt tegen de uitwerpselen van de mijt.
Op de huid kunnen blaasjes, pukkeltjes en rode bultjes ontstaan, vooral tussen de vingers en tenen en aan de polsen. Soms zijn er rode streepjes zichtbaar of schilferende gangetjes. Bij een eerste besmetting duurt het 2 tot 6 weken voordat de eerste verschijnselen optreden. Bij een volgende besmetting beginnen de klachten vaak al binnen enkele dagen.
Besmetting
Iemand is besmettelijk zolang er mijten en eitjes in de huid aanwezig zijn. Besmetting kan plaatsvinden door langdurig contact (minimaal 15 minuten) of intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft. Denk aan: seksueel contact, lichamelijke verzorging, gebruik van gezamenlijk bed, kleding, dekens, knuffelbeesten. 12 uur na een (effectieve) behandeling is schurft niet meer besmettelijk.
Schurft behandel je met permetrine crème, dit kun je zonder recept kopen. Het is belangrijk dat iedereen die mogelijk besmet is de behandeling (gelijktijdig) uitvoert – ook als ze geen klachten hebben. Denk aan: huisgenoten, logees en mensen waarmee je lichamelijk contact hebt gehad of waar je bepaalde spullen mee gedeeld hebt.
Soms schamen mensen zich om aan anderen te vertellen dat ze schurft hebben. Toch is het belangrijk om anderen op de hoogte te stellen, zodat zij zich kunnen behandelen en daarmee verdere besmetting voorkomen.
Zo behandel je schurft:
Na 1 of 2 weken doe je de behandeling met de permetrine crème nog eens. Deze tweede keer is alleen nodig voor mensen die klachten hadden.
Als je de behandeling goed opvolgt, verdwijnen de schurftmijten. De jeuk kan nog wel een tijdje blijven (tot 2 weken na de behandeling), soms verergert de jeuk zelfs even. De plekjes, gangetjes en wondjes zullen na 2 tot 6 weken verdwenen zijn.
Wanneer moet je naar de huisarts gaan?
Als je zwanger bent, kun je geen permetrine crème gebruiken. In dat geval krijg je een benzylbenzoaat lotion voorgeschreven. Dit geldt ook voor baby’s jonger dan 2 maanden. Ook kan een arts besluiten om tabletten ivermectine voor te schrijven, bijvoorbeeld bij een allergie voor de crème of lotion.
Het is aan te raden contact op te nemen met de huisarts als de jeuk 2 weken na de behandeling erger wordt, als de jeuk meer dan 4 weken na de behandeling blijft en als er na de behandeling nieuwe plekjes ontstaan.