Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Het is even wennen, want de meesten van ons zijn gewend om lekker weg te soezen onder de warme waterstralen. Maar start je je dag met een koude douche, dan krijgt je lichaam een impuls om cortisol aan te maken. Zo’n korte stoot van dit hormoon geeft onmiddellijk energie. De kou zorgt er ook voor dat je dieper in- en uitademt, je hart sneller klopt en je bloed sneller stroomt. Zo komt er meer zuurstof in je hersens en dat geeft mentale energie. Ben je een echte koukleum? Of wil je het graag rustig opbouwen? Start met een warme douche en eindig met 10 tellen koud en voer die seconden langzaam op. Echt, het went vanzelf!
Vrouwen roepen altijd dat ze goed zijn in multitasken of switch-tasken. Maar onderzoek toont aan dat meer dingen tegelijk doen (of vlak na elkaar) niet zo efficiënt is. Het werkgeheugen in je brein kan maar één taak tegelijk verwerken, de tweede taak wordt verplaatst naar het langetermijngeheugen. Je brein moet dus steeds schakelen tussen die twee. Daardoor werken je hersenen trager, maak je meer fouten én het kost je meer energie. Hoe vaker je van taak wisselt, hoe meer energie dat kost. Stap je over op monotasken, dan doe je één ding tegelijk en geef je die taak je volledige aandacht. Ben je ook nog sneller klaar.
Registreren je hersens geluid van een autoweg in de buurt, vliegtuigen die overvliegen of de ruzie van de buren, dan proberen je hersens dat geluid te onderdrukken. Dat kost energie. Behalve dat je moe wordt van geluidsoverlast, kan het op de lange duur ook een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten mee veroorzaken. Check je omgeving dus op storend geluid, investeer in een paar goede oordopjes en zoek regelmatig de stilte op. Stilte in de natuur levert bonuspunten op.
Heb je snel een dosis energie nodig, dan is druivensuiker je beste vriend. Dit enkelvoudige koolhydraat wordt snel opgenomen in je bloed en maakt direct energie vrij. Handig wanneer je bijvoorbeeld een autorit voor de boeg hebt of een sportieve inspanning moet leveren. Helaas krijg je van suiker na die energiepiek ook een energiedip. Wil je die voorkomen, dan kies je voor ‘langzame’ koolhydraten zoals peulvruchten of aardappels. Ook dat zijn suikers, maar ze komen langzamer in je bloed en geven dus voor langere tijd hun energie vrij. Daarop kun je dus veel langer door.
Even slapen na de lunch is een prima manier om je energielevel op te krikken. Zo’n powernap doe je op een rustige, donkere plek. Zet wel de wekker: slaap je langer dan een half uur, dan maakt zo’n dutje je juist moe.
Op de bank hangen is verleidelijk als je weinig energie hebt. Toch is bewegen juist dé manier om je energielevel op te peppen. Om te kunnen sporten is energie nodig. Die maakt je lichaam zelf aan: in de mitochondriën in je cellen, ook wel energiefabriekjes genoemd. Door regelmatig te sporten ontstaan er automatisch nieuwe mitochondriën. Je hebt dus meer energie tot je beschikking en daardoor voel je je fitter. Ook op de dagen dat je niet sport, vanwege die voorraad.
Deze yogaoefening geeft direct nieuwe energie: ga staan in spreidstand, adem in en spreid je armen zijwaarts. Buig vanuit je heupen voorover met gestrekte rug totdat je rug horizontaal is. Kijk naar beneden. Beweeg je bovenlichaam nu op en neer: adem in terwijl je iets omhoog gaat en weer uit terwijl je terug naar beneden gaat. Stel je voor dat je een vliegende meeuw bent, hoog in de lucht. Na ongeveer tien ‘vliegbewegingen’ adem je uit en breng je je bovenlichaam helemaal naar beneden. ‘Rol’ jezelf daarna wervel voor wervel terug omhoog, tot je weer recht staat.
Hoe vroeger je ’s ochtends naar buiten gaat, hoe meer energie je krijgt. Het blauwe ochtendlicht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine (je slaaphormoon) stopt. Hoe feller het licht is, hoe meer energie er wordt vrijgemaakt. Een ochtendwandeling zorgt dus voor een ware energieboost en daar profiteer je de hele dag van.
Ochtendwandeling overgeslagen? Gelukkig kun je de rest van de dag ook nog van het daglicht profiteren, zeker als de zon schijnt. Zonlicht maakt je hersens wakker en geeft je lichaam het signaal om cortisol aan te maken. Dit stofje helpt je om de hele dag fit en energiek te blijven. Bovendien maakt je huid onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aan.
63% van de Nederlanders is ontevreden over de eigen slaapkwaliteit. Je ligt misschien wel lang genoeg in bed, maar je wordt niet uitgerust wakker. Gemiddeld heb je aan 7 tot 8 uur slaap genoeg, maar dan moet je in die uren wel voldoende diepe slaap hebben. Tijdens die diepe slaap herstelt je lichaam zich en bouw je energie op voor de volgende dag.
Het kan helpen om elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, zodat je lichaam een vast ritme krijgt. Drink geen koffie vlak voor je gaat slapen en ook geen cola, thee of chocolademelk. Laat die bonbons en dat mokka-ijs ook staan: daar zit cafeïne in en die stof houdt je wakker. En gebruik je slaapkamer liever niet als werkplek of om films te kijken. Zo leggen je hersenen makkelijker de link tussen ‘bed’ en ‘slapen’.