Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? Stoppen met roken

Hoe dan? Stoppen met roken

sigaret

Je sigaretten de deur uit doen is altijd een goed idee. Helaas is niet altijd gemakkelijk, maar met een goede voorbereiding, hulp en kennis is de kans op slagen groter.

Waarom stoppen met roken?

Het is altijd een goed idee om te stoppen met roken, hoe oud je ook bent en hoe lang je ook rookt. Stoppen met roken heeft veel gezondheidsvoordelen, zoals:

  • Betere conditie
  • Mooiere huid en haar
  • ⁠Wittere tanden
  • ⁠Gezonder tandvlees
  • ⁠Hogere leeftijdsverwachting
  • ⁠Betere vruchtbaarheid
  • ⁠Meer zin in seks
  • ⁠Sterkere nagels
  • ⁠Verbetert reuk- en smaakvermogen

De effecten van stoppen met roken zijn enorm. Binnen 20 minuten beginnen je bloeddruk en hartslag te normaliseren. Na 12 uur is het zuurstofpeil in je bloed weer normaal. Na een dag is het koolstofmonoxide uit je lichaam verdwenen en binnen twee dagen zit er geen nicotine meer in je lijf. Na 3-9 maanden is je longcapaciteit met 5-10% toegenomen. Na 5 jaar is de kans op een hartinfarct met de helft afgenomen, en na tien jaar is deze zelfs gelijk met iemand die nooit gerookt heeft. Ook is de kans om longkanker te krijgen na tien jaar met de helft verminderd dan een blijvende roker.*

Voorbereiding

Neem de tijd om je goed voor te bereiden, trek daar ongeveer twee weken voor uit. De kans dat je stopt is groter als je hulp krijg van je huisarts, praktijkondersteuner of een coach. Of als je gebruik maakt van een middel dat nicotine bevat. Met je huisarts kun je overleggen of je hulpmiddelen wilt gebruiken en wat het beste voor jou werkt. Ook op de website ikstopnu.nl vind je hulp, begeleiding en meer tips.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen die nicotine bevatten kunnen je helpen om te stoppen met roken. Dit komt omdat je door de nicotine minder zin hebt in sigaretten. Er zijn diverse soorten hulpmiddelen die nicotine bevatten: kauwgom, pleisters, tabletten en een mondspray. Dit zijn geneesmiddelen, dus lees van te voren de aanwijzingen op de verpakking.

Kauwgom werkt snel en kort. Je gebruikt het op het moment dat je zin hebt in een sigaret. Kauwen geef je tevens een extra afleiding; een snelle en makkelijke manier om je trek in een sigaret te verminderen. Kauwgom is verkrijgbaar in verschillende doseringen en smaken.  

Ook zuigtabletten werken snel. De tabletten lossen op in de mond en geven zo een dosis nicotine af. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes.

Ook een mondspray verlicht snel je verlangen naar roken. Het is een snel, simpel en discreet hulpmiddel. Mondspray is verkrijgbaar in een handig reisformaat, ideaal voor onderweg.

Een nicotine pleister werkt langzaam en gedurende de dag. Je plakt de pleister in de ochtend op je arm, buik, rug of heup en trekt ‘m eraf als je weer gaat slapen. Kies elke keer een andere plakplaats als je een nieuwe pleister op plakt. Een pleister helpt gedurende 24 uur je behoefte aan roken te bedwingen. De pleisters zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. De dosis waarmee je begint hangt af van of je een lichte, matige of zware roker was.

Ook kan je ervoor kiezen om Smooff te gebruiken. Smooff bestaat uit vier filters, waarbij de filtersterkte toeneemt. Je zet een filter op je sigaret wanneer je gaat roken. Elk filter wordt 7 dagen gebruikt. Zo bouw je geleidelijk, stap voor stap, het roken en je nicotinebehoefte af. 

Waarom kiezen voor een hulpmiddel? 

Door hulpmiddelen te gebruiken, vergroot je de slaginskans. De nicotine in het product zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te roken. Ondertussen leer je de gewoonte af om een sigaret te pakken. Ook zorgen de hulpmiddelen ervoor dat je minder last van stopklachten hebt, zoals hoofdpijn, onrust of een slecht humeur. Het kan ook helpen om een oraal middel en een pleister tegelijkertijd te gebruiken, zoals een pleister en kauwgom. 

Ontwenningsverschijnselen

Als je stopt met roken, blijft je lichaam in het begin nog naar de nicotine verlangen. Hierdoor kun je een sterke drang voelen om te roken. Hoe langer je gestopt bent, hoe minder sterk die drang wordt. Daarnaast kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Slecht slapen
  • Koude rillingen
  • Concentratieproblemen
  • Onrust
  • Stemmingswisselingen
  • Tintelingen in je voeten en handen
  • Meer zin in eten hebben
  • Minder vaak poepen of harde ontlasting hebben

Deze klachten beginnen meestal zo’n twee tot twaalf uur nadat je je laatste sigaret hebt gerookt en gaan na zo’n drie tot vier weken vanzelf over. Vaak heb je de eerste drie dagen het meest last van de klachten.

* bronnen: thuisarts.nl, hartstichting.nl, jellinek.nl, gezondheidswetenschap.be

KOAG/KAG 4442-0924-1901

Stoppen met roken

image

Linn Nicotine kauwgom 2mg mint 96 stuks

96 Stuks
19
.
99
image

Nicorette Mondspray mint 1mg duo verpakking 1 set

1 Set
54
.
99
homeworkout

Hoe dan? Fit vanuit huis

Lees verder
goedevoornemens