Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Het klinkt een beetje luguber, maar haren zijn dood materiaal. Ze komen uit de haarwortel, het deel op je hoofdhuid dat wél leeft. Elke haar bestaat uit drie lagen. De kern bevat pigment en geeft je haar bijvoorbeeld een rode of bruine kleur. In de tweede laag zit keratine, wat de vorm, dikte en structuur bepaalt. Daaromheen zit een beschermlaag met schubben. Een haar groeit twee tot zes jaar. Daarna valt hij uit. Gelukkig begint in de haarwortel meteen weer een nieuwe haar te groeien.
Feitje: haren groeien niet uit de punten, maar uit de haarwortels in je hoofdhuid. Vooral dat deel moet je dus gezond houden.
Van veel drogen, verven en zonnen kan je haar pluizen, splijten en zelfs afbreken. Je haar is dan wel dood, je kunt het toch verzorgen. Verzorgingsproducten herstellen en beschermen namelijk de buitenste schubbenlaag. Dat maakt je haar steviger, elastischer en glanzender. Je verzorgt niet alleen de haren zelf, maar ook je hoofdhuid. Belangrijk, want mooie lokken beginnen bij een gezonde hoofdhuid.
Feitje: je haar wordt sneller vet als je het vaker wast. Hoe vaker shampoo de natuurlijke vetten op je hoofdhuid eraf wast, hoe meer vet je hoofdhuid aanmaakt.
Shampoo verwijdert vuil, zweet, dode huidcellen en talg, een vettige stof op je hoofdhuid. Hoe vaak je haar een wasbeurt nodig heeft, is voor iedereen anders. Heb je een droge hoofdhuid? Was je haar dan niet dagelijks. Door heet water en zeep droogt je hoofdhuid sneller uit. Gebruik het liefst een shampoo zonder sulfaten; deze stoffen kunnen je toch al gevoelige hoofdhuid irriteren. Een vette hoofdhuid mag je wat vaker wassen. Gemiddeld is twee tot drie keer per week voldoende.
Wassen is simpel: masseer de shampoo in je haren en vooral op de hoofdhuid. Gebruik een hoeveelheid ter grootte van een euro. Spoel daarna goed uit met lauwwarm water.
Feitje: je haar wordt niet schoner als je het twee keer achter elkaar wast. Als je je haar regelmatig wast, is dat niet nodig. Je verwijdert dan te veel talg, wat je nodig hebt voor gezond haar. Was je je haar maar één keer per week of minder? Dan is een double cleansing wel nuttig.
Arganolie wordt ook wel ‘het vloeibare goud’ genoemd. De natuurlijke olie, die uit vruchten van de Marokkaanse arganboom komt, zou je haar gezond en glanzend maken. Het zit in tal van haarproducten,maar je kunt het ook puur gebruiken voor prachtig verzorgde en glanzende lokken. Zo werkt dat:
Vitamine B8 (dat zit in eieren, melk en pinda’s bijvoorbeeld) en zink (kaas, graanproducten, noten) zijn goed voor je haar. Maar je ‘voedt’ het ook met een conditioner of haarmasker. Die twee hebben verschillende functies. Conditioner maakt je haar zachter, glanzender en makkelijker te kammen. Zie het als een hydraterende crème voor je haarschubben.
Breng conditioner na elke wasbeurt aan in je haarpunten, laat intrekken en spoel goed uit. Een haarmasker dringt nog dieper door in je haar. Dat is vooral fijn als je haar flink beschadigd of droog is. Je gebruikt een masker niet na elke wasbeurt, maar ongeveer één keer per week als vervanger van conditioner.
Wrijf in je haarpunten, laat intrekken en spoel daarna uit. Hoe lang je een conditioner en haarmasker in moet laten trekken verschilt per product. Kijk daarvoor op de verpakking.
Meestal zijn shampoo en conditioner genoeg om je lokken gezond te houden. Maar soms heeft je haar meer hulptroepen nodig. Als het beschadigd is door haarverf, hitte of de zon bijvoorbeeld. Of als je krullen of kroeshaar hebt; dit is van nature wat droger. Haarolie trekt in je haar en maakt het glanzend, minder pluizig en werkt ook als hittebeschermer.
Een serum is lichter en minder vet dan haarolie. Het is een beschermlaagje tegen invloeden van buitenaf, zoals hitte. Je haar groeit het snelst als het gezond is. Breng voor het föhnen of stylen daarom altijd een hittebeschermer aan. Of, nog beter: vermijd hitte helemaal.
Wist je dat?