Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Door druk en wrijving van de bovenste laag van de huid kan er eelt ontstaan (bijvoorbeeld door slechtzittende schoenen). Eelt is meestal hard en geel van kleur. De onderlaag is zachter en wit. De huid eromheen kan dikker zijn en voelt vaak ruw aan. Een beetje eelt is normaal. Het is een natuurlijke bescherming van de huid tegen invloeden van buitenaf. Veel eelt kan klachten geven.
Begin eerst met een lekker voetenbad. Zo wordt het eelt zachter en kun je het makkelijker verwijderen. Tip: doe een lepel baking soda in je voetenbad. Baking soda verweekt eelt, waardoor je het makkelijker weg kunt halen. Ook bestrijdt het bacteriële infecties en schimmelinfecties.
Droog na een minuut of tien je voeten goed af. Vervolgens kun je met een puimsteen, een eeltrasp of een speciale voetvijl voorzichtig de eelt verwijderen.
In een dikke eeltplek kan een pijnlijke, harde kern ontstaan. Dit heet een likdoorn of een eksteroog. Je kunt een likdoorn behandelen met een speciale verwijder-pen. Met deze pen breng je dagelijks een verzachtende vloeistof aan. Dit haalt de harde huid van de likdoorn weg. Je kunt ook speciale beschermers dragen om likdoorns te voorkomen en te behandelen. Wanneer je veel pijn hebt en de huid rondom de likdoorn erg dik is, is het raadzaam langs je huisarts te gaan.
Hielkloven zijn scheurtjes in de huid van de hielen. Als de huid droog is en je last van eelt hebt, kan de huid barsten. Deze kloven kunnen pijnlijk zijn en het lopen belemmeren. Je voorkomt hielkloven door comfortabele schoenen te dragen en de druk op de voeten te verminderen. Verder helpt het om de huid te hydrateren met een voedende crème.