Een droge huid produceert te weinig talg. Hierdoor kan de huid niet genoeg vocht vasthouden en raakt de beschermende huidbarrière verstoord. De huid voelt dan strak en trekkerig aan en je kunt last hebben van schilfertjes. Sommige mensen hebben van nature een droge huid, maar de huid kan ook uitdrogen door:
Het is belangrijk de droge huid goed te verzorgen.
Stap 1. Een goede nachtrust
Je huid heeft een belangrijke functie: je lichaam beschermen. Ook ’s nachts, want als jij ligt te slapen is je huid volop aan het werk. Hij voert dan allerlei reparatiewerkzaamheden uit. Zo gaat de aanmaak van nieuwe huid cellen in de versnelling. Je huid maakt ’s nachts wel acht keer meer nieuwe huidcellen aan dan op andere momenten. Ook de voorraad lipiden, elastine en collageen wordt aangevuld en afvalstoffen worden afgevoerd.
En wist je dat ’s nachts het bloed – met voedingsstoffen – in je huid ook sneller circuleert? Dat verklaart meteen waarom er dag- en nachtcrèmes bestaan: ze werken anders; afgestemd op het natuurlijke bioritme van je huid. Als je een dag- en nachtcrème van hetzelfde merk, uit dezelfde lijn gebruikt, dan werken die complementair. Dagcrème helpt je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Nachtcrème ondersteunt je huid juist bij het herstellen.
Kom je slaap tekort, dan zie je dat ook meteen aan je huid. Je huid wordt doffer en je gezicht kan er een beetje opgezet uitzien, omdat het vocht niet goed wordt afgevoerd. Het vocht hoopt zich op en onder je ogen kunnen wallen en donkere kringen ontstaan. Een oogcrème met cafeïne voert het vocht sneller af.
Stap 2. Hydrateren
In de winter krijgt het natuurlijke beschermingslaagje van je huid het zwaar te verduren. Binnen staat de verwarming aan waardoor de lucht kurkdroog wordt. Daar komt bij dat we ’s winters vaak vergeten om voldoende te drinken. ’s Zomers gaat dat vanzelf. Het is warm, je zweet en je lichaam geeft al snel een signaal: dorst! In de winter krijgen we dat seintje minder vaak en dat is te merken aan je huid. Die gaat een beetje trekkerig aanvoelen. Drinken dus! Ook als je geen dorst hebt. Want een goed gehydrateerde huid is beter bestand tegen winterse omstandigheden buiten.
Om te voorkomen dat je huid overdag vocht verliest is een beschermende dagcrème onmisbaar. Een hydraterende nachtcrème brengt tijdens het slapen het vochtgehalte in je huid weer op peil. Word je ’s nachts wakker? Neem een paar flinke slokken water. Daar frist je huid van op.
Wist je dat de oudere huid steeds minder goed vocht vasthoudt? Dat verklaart waarom juist oudere mensen extra vaak last hebben van een droge huid.
Stap 3. Reinigen
’s Nachts vernieuwt je huid zich. Oude huidcellen laten los, nieuwe komen tevoorschijn. Als ze tenminste niet in de weg worden gezeten door make-up, restjes dagcrème, oude huidcellen, zweet en viezigheid van buitenaf. Je huid goed reinigen loont. Want: hoe schoner je huid, hoe beter je huid kan ademen, de werkstoffen in je nachtcrème kan opnemen én zijn herstellende taken kan uitvoeren. ’s Ochtends tover je je nieuwe huid tevoorschijn door de oude huidcellen weg te spoelen. Dat kan met water, maar – raar, maar waar – water droogt je huid uit. Beter: een milde, verfrissende reiniger met hydraterende bestanddelen. ’s Ochtends is een watje met wat micellair water eigenlijk al voldoende.
’s Avonds kost het reinigingsritueel wat meer tijd. Gebruik liefst producten die zijn afgestemd op je huidtype. Eerst een cleanser om je huid schoon te maken, vervolgens een toner waarmee je de restjes cleanser kunt verwijderen. Je huid is nu helemaal klaar voor je nachtcrème.
Tip: leg een pakje met reinigingsdoekjes op je nachtkastje. Voor het geval het er een keer niet van komt om je gezicht uitgebreid te reinigen. Beter snel reinigen, dan helemaal niet.
Stap 4. Oppepper
Als je merkt dat je je crème meerdere keren per dag wilt aanbrengen, dan weet je eigenlijk al genoeg: je huid heeft even niet voldoende aan de dagelijkse crème alleen. Extra vaak of een extra dikke laag aanbrengen helpt niet. Een serum wel. Daarmee geef je je huid voor het slapengaan de boost die hij ’s nachts zo goed kan gebruiken. Dat komt door de hoge concentratie werkstoffen die de huid herstellen en versterken. Overdag merk je het verschil: je huid is kalmer, weerbaarder en voelt comfortabeler aan.
Serums zijn echte krachtpatsers en worden vaak ingezet als kuur, als probleemoplossers. Maar je kunt een serum ook prima dagelijks gebruiken. In plaats van je nachtcrème of juist eronder. Is je huid in prima conditie en wil je dat ook in de wintermaanden graag zo houden? Dan is een masker perfect. Maskers kun je vergelijken met crèmes, maar dan met een veel hogere concentratie actieve ingrediënten.
Stap 5. Less is more
’s Winters hebben we vaker plekjes en vlekjes. Die kun je prima camoufleren met make-up, maar er is een andere oplossing: huidverzorging met een tintje. Die producten geven je huid de kans om rustig te herstellen, terwijl ze oneffenheden verbloemen. Ideaal als je bijvoorbeeld last hebt van een rode, vurige huid of couperose. Een cc crème – cc staat voor color control – is geen make-up, maar een verzorgende crème voor overdag. Mét tintje. Het effect daarvan is puur natuur, maar je ziet het wel meteen. Oneffenheden verdwijnen, je huid ziet er egaler en stralender uit.
Een cc crème is licht en luchtig, dat draagt prettig. Ook heel geschikt als je ’s ochtends liever een kwartiertje langer slaapt, want een cc breng je aan als een dagcrème, terwijl een foundation toch net wat meer precisie vereist. Ook prettig: de meeste cc’s bevatten een beschermingsfactor.