Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice
de vriendelijke specialist
Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? De overgang

Hoe dan? De overgang

Overgang

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Hierdoor kun je verschillende overgangsverschijnselen ervaren. DA geeft advies.

De overgang - ook wel 'menopauze' - begint meestal tussen je 45ste en 55ste jaar. 1 op de 100 vrouwen komt vroeg in de overgang, voor hun 40ste. Als je een jaar niet hebt gemenstrueerd, ben je in de overgang. Het duurt gemiddeld 4 jaar voor de menstruatie helemaal wegblijft. Twijfel je? Dan kan je een menopauze zelftest doen.

Wat zijn de verschijnselen?

Wanneer je in de overgang bent, verandert de hormoonhuishouding van je lichaam. De gehaltes oestrogeen en progesteron dalen. Hierdoor kun je verschillende verschijnselen van de overgang ervaren, zoals:

  • Een onregelmatige menstruatiecyclus
  • Een langere of korte cyclus
  • Je kunt opvliegers ervaren: plotselinge aanvallen van hevige warmte
  • Plotseling zweten en/of nachtelijk transpireren
  • Een droger gevoel in de vagina
  • Stemmingswisselingen

Wist je dat?

  • De leeftijd wanneer de overgang begint erfelijk kan zijn? Weet jij wanneer het bij je moeder, oma of tante is begonnen?
  • 80% van de vrouwen opvliegers en nachtzweten ervaart? Dit geldt dus niet voor iedereen!
  • De overgang niet altijd vervelend hoeft te zijn? Er zijn ook vrouwen die zelfs nauwelijks tot geen overgangsverschijnselen ervaren.

Tips voor tijdens de overgang:

De ene vrouw ervaart opvliegers, de ander van stemmingswisselingen en weer een ander ervaart vermoeidheid. De overgang is voor elke vrouw verschillend. Met deze tips zorg je goed voor jezelf en kun je de overgangsverschijnselen verlichten.

1. Kom in beweging! Tijdens de overgang wordt je hormoonhuishouding op z’n kop gezet. Ook je stofwisseling kan trager worden. Voorkom extra kilo’s en hou je spieren en gewrichten soepel door elke dag te bewegen. Doe naast cardiotraining - zoals hardlopen, wandelen, fietsen - ook regelmatig krachttraining om je spiermassa op peil te houden.

2. Check je voeding. Tijdens de overgang kunnen de kilo’s er zomaar aanvliegen. Terwijl je eetpatroon hetzelfde is. Eet minder snelle koolhydraten en zet meer (groene) groente op tafel. Een lekkere salade bij de lunch bijvoorbeeld in plaats van een boterham. En genoeg eiwitten en gezonde vetten. Ervaar je regelmatig opvliegers? Laat dan pittige kruiden en alcohol zoveel mogelijk staan.

3. Slaap lekker. Sliep je vroeger als een roosje, tijdens de overgang kun je plotseling opvliegers ervaren, ook tijdens de nacht (nachtelijk zweten). Wees lief voor jezelf en zorg voor een goed geventileerde slaapkamer en katoenen beddengoed. Leg een extra setje lakens klaar zodat je ’s nachts weer in een fris bed kunt kruipen. Besteed extra aandacht aan je slaap: geen beeldschermen en koolhydraatrijke snacks na 20.00 uur.

4. Zon voorzichtig. Tijdens de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Je huid kan hierdoor droger aanvoelen. Gebruik een hoge beschermingsfactor en zoek een parasol op tussen 12 en 15 uur. Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril

5. Zoek je balans. Ook al is de overgang soms heel lastig, het is ook een periode om een nieuwe balans te vinden. Waar krijg je energie van? Wat kost juist veel energie of stress? Hoe is je balans werk/privé? Door regelmatig naar binnen te kijken, kun je betere keuzes maken in deze periode. En blijf je dichter bij jezelf.

Heb je meer vragen over de overgang? DA staat voor je klaar met deskundig advies en de beste producten die je overgangsverschijnselen kunnen helpen verminderen. Loop gerust binnen!

meer-weten-over-zweten

Hoe dan? Wat je moet weten over zweten

Lees verder
cadeau-inpakken