Met een scheermesje
Scheren is een klassieke methode. Maar wél eentje die nog altijd wordt verbeterd, dankzij de ontwikkeling van slimme, nieuwe producten. Een scheermesje snijdt de haartjes vlak boven het huidoppervlak weg. Maak, voor je begint, de huid eerst nat met lauwwarm water. Breng dan een scheergel aan. En haal vervolgens het mesje voorzichtig over de huid. Maak na iedere beweging het mesje weer schoon onder stromend water. Alles gedaan? Spoel na en verzorg je huid met een zachte crème of bodylotion.
Voordelen: scheren is snel, makkelijk en goedkoop. Je kunt het eenvoudig opnemen in je dagelijkse routine, onder de douche bijvoorbeeld. Bovendien: het resultaat is superglad.
Ook belangrijk: de weggeschoren haartjes groeien helaas snel weer terug (en de stoppeltjes voelen wat stug en dik). Dat betekent: bijhouden. Meestal moet je toch wel om de dag/ paar dagen scheren. Ook kunnen er, als je pech hebt, rode bultjes en ingegroeide haartjes ontstaan. Die trekken weliswaar vaak snel weer weg, maar er zijn vrouwen die om die reden hun bikinilijn liever niet scheren. Verklein de kans op irritaties door de huid voor het scheren eerst zachtjes te scrubben, door altijd een scherp en schoon scheermesje te gebruiken en door een verzorgend scheerproduct te kiezen.
Koude wax
Waxen en harsen zijn twee woorden voor dezelfde ontharingsmethode: haartjes die met wortel en al worden verwijderd. Koude wax of hars zit vaak op kant-en-klare strips. Wrijf de strip soepel tussen je handen, breng ’m aan op de te ontharen huid en druk goed aan. Trek de strip vervolgens tegen de haarrichting in van de huid, met een snelle, ferme beweging.
Voordelen: doordat je de haartjes inclusief wortel uit de haarzakjes trekt, blijven ze veel langer weg. Gemiddeld vier tot zes weken. De haartjes die terugkomen zijn dunner en zachter, en kunnen op den duur zelfs helemaal wegblijven. Vroeger kon je alleen in een schoonheidssalon terecht voor een harsbehandeling, maar tegenwoordig zijn er goede producten voor thuis.
Ook belangrijk: waxen, zowel warm als koud, is pijnlijker dan bijvoorbeeld scheren: daar kan niemand omheen. Je hebt er even wat moed voor nodig, en ook een steady hand. Het vergt oefening. Goed om te weten: hoe vaker je het doet, hoe minder pijnlijk het wordt en hoe makkelijker het gaat.
Warme wax
Warme wax komt uit een potje of een roller die je zelf verwarmt. Breng de wax aan op de zone die je wilt ontharen. Druk de meegeleverde strips er goed in, houd de huid strak en trek de strip eraf tegen de haarrichting in. Bij sommige producten stolt de wax tot een egaal laagje dat je zonder strips van de huid kunt trekken. Ontharen met warme wax kost even tijd maar geeft een comfortabeler gevoel dan koud waxen. De warmte ontspant de huid en zorgt ervoor dat de haarzakjes wat gaan openstaan. Ook kun je makkelijker een groter oppervlak ontharen.
Net als bij koude wax blijven de haartjes lang weg. Voor een optimaal resultaat mogen de haartjes niet te kort of te lang zijn als je gaat waxen; in het eerste geval pakt de wax niet goed, en in het tweede geval is de behandeling onnodig pijnlijk. Dat betekent dus dat je de haartjes soms een tijdje moet laten groeien vóór je aan de slag kunt. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product dat je kiest.
Ontharingscrème
Ontharingscrèmes bevatten chemische stoffen die de haartjes oplossen. Vandaar dat deze methode ook wel ‘chemisch ontharen’ wordt genoemd. Breng de crème aan en laat deze even inwerken. Verwijder daarna de crème samen met de haartjes. Soms wordt er bij de crème een spateltje geleverd, zodat je de crème met haartjes er voorzichtig kunt afschrapen voor een nóg gladder effect.
Voordelen: ook dit is een goedkope en makkelijke manier om te ontharen. Net als bij scheren zullen de haartjes weer redelijk snel terugkomen, maar het voordeel van ontharingscrèmes is dat de haartjes juist wat dunner en zachter zullen aanvoelen.
Ook belangrijk: een ontharingscrème kan een tintelend gevoel op de huid geven, door de reactie van de huid op de crème. Maar het mag geen pijn doen. Test het product daarom altijd eerst even op een klein stukje huid, om te controleren of je niet allergisch reageert. Voor de gevoelige of droge huid zijn trouwens speciale varianten verkrijgbaar. Net als voor de bikinilijn en oksels. Vroeger werd de geur van ontharingscrèmes nog weleens als nadeel genoemd, maar tegenwoordig hebben ze een veel mildere geur.