Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? Kleurtje in de zon

Hoe dan? Kleurtje in de zon

kleurtjeindezon

Hoe dan? Kleurtje in de zon

Supersnel zo bruin mogelijk worden, daar ging het ons vroeger om. Inmiddels weten we dat dát niet gezond is. Hoe je op een veilige manier van de zon kunt genieten, lees je in deze blog.

Lesje geschiedenis Urenlang bakken op het strand zonder je goed in te smeren? Die tijd is voorbij. Tegenwoordig weten we: een goede zonnebrandcrème is een must als je de zon ingaat. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van de zon op onze huid. De eerste zonnebrandcrème uit 1948 is dan ook niet te vergelijken met de zonnecrèmes van nu. Alles is veranderd: van de samenstelling van ingrediënten tot de werkzaamheid. Ze zijn huidvriendelijker geworden en luchtiger van textuur. Veel producten bevatten geen microplastics meer en zijn proefdiervrij of zelfs vegan. En niet in de laatste plaats is de SPF veranderd, de Sun Protection Factor. Vroeger smeerden we met factor 4, maar die is tegenwoordig nauwelijks meer verkrijgbaar.

UV-straling Uv A- en uv B-straling zitten allebei in zonlicht. Uv A-straling wordt niet tegengehouden door wolken of glas. Het dringt daarom extra diep door in je huid en draagt bij aan huidveroudering. Dat leidt tot rimpels, pigmentvlekken en verlies aan stevigheid en elasticiteit – al merk je dat soms pas na jaren. Bovendien kan deze straling een mutatie in het DNA van de cel veroorzaken, wat het risico op huidkanker vergroot. Door uv B-straling kleurt je huid bruin en kun je uiteindelijk verbranden. Ook dat vergroot de kans op huidkanker. Uv B-straling heeft ook een goede functie: je maakt er namelijk vitamine D door aan. Welke SPF heb je nodig? Gebruik in de zomer standaard SPF 30 als je lekker buiten bent. Schijnt de zon volop, kies dan factor 50. Dat filter is het belangrijkste ingrediënt van een zonproduct. Hoe hoger de factor, hoe meer uv-straling de SPF blokkeert of absorbeert. De verschillen tussen SPF 30 en 50 zijn niet groot. Royaal en vaak smeren (om de twee uur) maakt een groter verschil. Smeer je je van top tot teen in, dan heb je zo’n 35 ml nodig. Met een fles zonnebrand van 200 ml kun je je dus 6 keer helemaal insmeren. Om rekening mee te houden: de filters van de meeste soorten zonnebrand werken pas 30 minuten na het aanbrengen maximaal.

Waterbestendig

De term waterproof vind je niet meer terug op het etiket. Zonnebrand kun je er namelijk afwassen als je bijvoorbeeld een duik neemt. Tegenwoordig staat er (very) water resistant (waterbestendig) op de verpakking. Oftewel: de zonnebrand kan wel tegen water, maar de werking wordt er minder door. Dus heb je gesport, gezwommen, gezweet? Las een extra smeerronde in. Ook als je je erna hebt afgedroogd. Een deel van de crème blijft namelijk achter in je handdoek. En daardoor neemt de beschermende werking af.

Vervellen

Verbranding is een acute reactie van je huid op een teveel aan uv-straling. Vooral de uv B-straling beschadigt je huidcellen. Ben je een beetje verbrand, dan krijg je een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Als je huid ook pijnlijk is, ben je erger verbrand. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor zal je huid na een aantal dagen vervellen en soms krijg je zelfs blaren. Vooral op de lange termijn is (vaak) verbranden schadelijk: het vergoot het risico op huidkanker. Of je nu een lichte of donkere huid hebt: iedereen kan verbranden. Ook al maakt een donkere huid meer pigment aan dan een lichte en is deze van nature beter beschermd. Goed insmeren is dus nodig. Altijd.

Make-up en zonnebrand Breng je zonnebrand bij voorkeur bóven op je dagcrème, maar ónder je make-up aan. De ingrediënten in je dagcrème doen namelijk minder goed hun werk als je de volgorde omdraait. Een foundation met SPF is prima in de winter, maar onvoldoende als de zonkracht hoog is. Mengen met je zonnebrand dan maar? Liever niet, ook niet als er een SPF in je foundation zit. Het kan de werkzaamheid van de zonnefilters aantasten. Smeer dus liever twee aparte laagjes. Laat je zonnebrand zeker een kwartier inwerken voor je je make-up aanbrengt.

Het is verstandig niet te lang in de zon te blijven: elke twee uur opnieuw insmeren is dan lastig. Ook loop je het risico dat je zonnebrand (door het laagje make-up) onvoldoende in de huid kan trekken om zijn werk te doen. Bijpoederen met een gezichtspoeder met SPF kan wel, al is die bescherming wel beperkter.

Kleurtje in de zon

image

Australian Gold Kids sensitive protect SPF50 237 milliliter

237 Milliliter
20
.
95
image

Lekker Company Natuurlijke sunscreen SPF30 70 gram

70 Gram
19
.
99
image

Louis Widmer All day 30 zonder parfum 100 milliliter

100 Milliliter
20
.
50
image

Australian Gold Face guard stick SPF50 46 gram

46 Gram
22
.
50
image

Biodermal Zonnecreme gezicht gevoelige huid SPF30 50 milliliter

50 Milliliter
28
.
79
image

Derma Sun baby lotion SPF30 150 milliliter

150 Milliliter
14
.
99
image

Ambre Solaire Ocean eco melk SPF30 200 milliliter

200 Milliliter
23
.
09
homeworkout

Hoe dan? Fit vanuit huis

Lees verder
goedevoornemens