Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice
de vriendelijke specialist
Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? Zomer siësta

Hoe dan? Zomer siësta

siesta

Een kort slaapje midden op de dag is een echte oppepper. Geen wonder dat de siësta in veel landen een echte traditie is. Wat doet zo’n powernap precies voor je lichaam en hoe maak je er optimaal gebruik van?

Waarom dutjes gezond zijn

In warme landen weten ze allang: je kunt maar beter je leefritme aanpassen aan het weer. De siësta is daar al eeuwenlang een belangrijk ritueel. Best logisch, want ons lichaam heeft midden op de dag een natuurlijke energiedip – met dank aan onze interne klok. Een dutje tijdens deze dip helpt je lichaam om te resetten, zodat je de rest van de dag weer scherp en alert bent. Een powernap is een ontspannen boost voor je lichaam en geest. Je brein krijgt de kans om op te laden. Dat verhoogt je concentratie, verbetert je geheugen en zorgt ervoor dat je lichaam zich weer herstelt van de drukte van de ochtend. Na een dutje voel je je niet alleen energieker, maar ook rustiger.

Last van het licht? Draag een slaapmasker

Hoe lang is het ideale dutje?

Hoe de perfecte siësta eruitziet? Plan deze tussen 13.00 en 15.00 uur (zeker niet na 16.00 uur). En maak ’m kort maar krachtig. Een powernap van tien tot dertig minuten geeft genoeg rust om je energie weer op te laden zonder dat je in de diepere slaapfase terechtkomt. Volgens slaaponderzoekers van NASA (die hun astronauten natuurlijk alert willen houden tijdens hun missies) is de ideale duur van de powernap exact zesentwintig minuten. Niet voor niets wordt een siësta weleens een NASA-slaapje genoemd. Check: voel je je erna fris en uitgerust, dan heb je het goed gedaan. 

Voel je je na je powernap juist extra moe? Dan heb je waarschijnlijk net iets te lang rust gepakt. Na een halfuur bereik je de diepe slaap, en die maakt opstaan moeilijker. Vervelend, al trekt dit gevoel na een uurtje vaak vanzelf weg. Het voordeel van een langere middagdut is wel dat je hersenen nog meer uitrusten, wat je concentratie, geheugen en creativiteit ten goede komt. Word het liefst vóór 15.00 uur weer wakker, anders schop je je slaapcyclus in de war. Dan slaap je ’s nachts niet goed.

Een middagdutje ná 16.00 uur verstoort je nachtslaap

Dutje op het werk

Werknemers die regelmatig een kort dutje doen, zijn de rest van de dag productiever, ervaren minder stress en kunnen zich beter concentreren. Dat blijkt uit verschillende studies. De verklaring? Als je even wegdroomt, verwerkt je brein alles wat je die dag hebt meegemaakt, waarop nieuwe ideeën naar boven komen. Dat is precies waarom veel mensen (zoals schrijvers, kunstenaars en wetenschappers) het nuttig vinden om een korte siësta te nemen om daarna met frisse ogen naar hun werk te kijken.

Veel bedrijven over de hele wereld moedigen zelfs powernaps aan om het welzijn van hun werknemers te bevorderen. Niet alleen bij multinationals als Google en Apple, maar ook op de Vrije Universiteit en in het Radboudumc vind je daarvoor speciale rustruimtes met ontspanningsstoelen.

voetenquiz

De zomervoeten quiz

Lees verder
dagjeoffline