Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
What’s in a name? Nou, in het geval van ‘antioxidant’ veel! De naam zegt precies wat de stof doet. Anti betekent ‘tegen’ en oxidatie betekent zoveel als ‘uit elkaar vallen.’ Antioxidanten helpen beschermen tegen beschadiging. Het zijn verschillende stofjes die aan het werk worden gezet om onze lichaamscellen te beschermen. Daarvoor gaan antioxidanten op jacht naar vrije radicalen (agressieve stofjes in ons lichaam). Die ontstaan simpelweg doordat we ademen, eten en bewegen.
Ze ontstaan ook door invloeden van buitenaf, zoals uv-straling, tabaksrook, alcohol of luchtvervuiling. Vrije radicalen kunnen cellen en weefsels in ons lichaam beschadigen. Denk maar aan huidschade door te veel zonlicht. Antioxidanten helpen om de vrije radicalen ‘te vangen.’ Vrije radicalen zijn trouwens niet alleen maar slecht. Zo gebruikt ons immuunsysteem vrije radicalen om je weerstand te ondersteunen.
Ons lichaam maakt sommige antioxidanten zelf aan, maar de meeste moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Plantaardige voeding is het rijkst aan antioxidanten. Groente, fruit, volkoren granen, kruiden, specerijen, noten, pitten en zaden: het zijn allemaal goede leveranciers. De belangrijkste antioxidanten die we kennen zijn twee vitamines: C en E. Die zitten vooral in groente en fruit. Tot slot is van de spoorelementen selenium en zink aangetoond dat ze werken als antioxidanten. Die vind je in noten en volkoren graanproducten, maar ook in vis, vlees en zuivel.
Als je gezond en gevarieerd eet, volgens de Schijf van Vijf, krijg je genoeg antioxidanten binnen. Een handig geheugensteuntje: kies voor kleurrijke groenten en fruit. Kleur zegt namelijk iets over de hoeveelheid antioxidanten. Hoe feller en dieper de kleur van de groenten en fruit op je bord, hoe beter. Denk aan donkergroene broccoli en boerenkool, dieprode bietjes en tomaten. Nog een tip: varieer met álle kleuren. Groen, rood, oranje, wit, paars en geel dus. Dan weet je zeker dat je veel verschillende antioxidanten binnenkrijgt – tegelijk met al die andere gezonde stoffen die in groente en fruit zitten.