Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Je huid is er maar druk mee. Overdag verweert ze zich actief tegen schade door de zon, uitlaatgassen en uitdroging. Bovendien produceert je huid dan meer talg en verliest ze minder vocht. De barrièrefunctie is daardoor overdag effectiever dan ’s nachts. ’s Nachts gaat onze huid op standje reparatie. Als wij slapen, werkt ze aan het herstel van de schade die overdag is opgelopen. De celvernieuwing en herstelprocessen krijgen dan een boost.
UV-straling
Crème is crème, denk je misschien. Toch klopt dat niet helemaal, want er is wel degelijk verschil tussen een dag- en nachtcrème. De belangrijkste taken van een dagcrème zijn hydrateren en beschermen. Vooral dat beschermen is broodnodig, niet alleen tegen de droge lucht van de verwarming en de kou buiten, maar ook tegen schadelijke uv-straling. Zelfs op een Hollandse bewolkte dag is dat geen overbodige luxe, want wolken houden schadelijke zonnestraling niet tegen.
Zeker niet uva-straling, die minder afhankelijk is van het seizoen of tijdstip van de dag en bijdraagt aan huidveroudering en de kans op huidkanker. Kies daarom een dagcrème met een SPF die beschermt tegen uva- én uvb-straling.
Eet je huid gezond
Met de juiste voeding gaat je huid meer stralen, wat best logisch is als je bedenkt dat je dit orgaan – na de lever – de belangrijkste route is voor de afvoer van afval- en gifstoffen. Met een menu van vis, (groene) groenten, noten, volkoren granen en fruit doe je je huid een groot plezier. Zo krijg je bijvoorbeeld vitamine A binnen, dat helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit. En vitamine C, dat helpt bij de vorming van collageen en ervoor zorgt dat de huid gehydrateerd blijft. Vitamine E helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht en zink kalmeert irritaties. Echte weldoeners voor je huid dus.
Frisse lucht
Ook al hang je waterbakjes aan de verwarming om de lucht binnen minder droog te maken, je huid heeft ’s winters toch te lijden door al dat binnen zitten. Maak regelmatig tijd voor lekkere wandelingen in de frisse buitenlucht. Dan adem je schone lucht en verse zuurstof in, waar je huid wel bij vaart. En door het bewegen bevorder je de bloedcirculatie, wat ook een strakker en mooier vel geeft. Zo’n wandeling is verder goed om stress te voorkomen, want daar wordt je huid helaas niet mooier van. De boosdoener is het stresshormoon cortisol, dat puistjes kan veroorzaken. Ook tast stress het elastine en collageen in je huid aan, waardoor je huid verslapt.
Een nachtcrème bevat huidherstellende ingrediënten die je huid weer topfit maken voor de volgende dag. Als we slapen worden (onder andere) verschillende hormonen verspreid, die verantwoordelijk zijn voor het herstel van de cellen. Ook is de bloedcirculatie en de toevoer van voedingsstoffen veel hoger dan overdag. Nachtcrèmes bevorderen, samen met gezonde slaap, het herstel van de huid. Ze zijn vaak wat dikker en vetter dan een dagcrème.
Nachtwerk
Voor het betere nachtelijke herstelwerk gebruik je een serum. Dat is een dunne vloeistof met krachtige werkstoffen die diep doordringen in de huid. Verwijder eerst make-up, vuil en talg, en masseer daarna het serum in. Laat even intrekken en breng dan je nachtcrème aan.
Speciale nachtmaskers – bijvoorbeeld zuiverend of vochtinbrengend – zijn niet dik en romig zoals de maskers voor overdag, maar hebben een lichte gel- of crèmeformule. Breng het masker aan voor je gaat slapen en laat het 's nachts rustig intrekken.
Voldoende rust
Wie weinig slaapt, heeft duidelijk meer last van hangende oogleden, rode en gezwollen ogen, donkere kringen, bleke huid, rimpels, fijne lijntjes en hangende mondhoeken dan mensen die goed slapen. Dat bleek uit een Zweeds onderzoek. Hoe dit zit? De menselijke huid ziet er glad en stevig uit dankzij het proteïne collageen. Slapen we meerdere nachten te kort, dan maakt ons lichaam meer cortisol aan. Dit door de bijnier geproduceerde hormoon komt ook vrij bij stress.
Een hoge cortisolspiegel gaat de productie van collageen tegen, wat leidt tot een ongezond ogende huid, fijne rimpels en donkere wallen onder onze ogen. Verder wordt de kans op het krijgen van puistjes groter doordat de talgproductie omhooggaat. Bovendien herstelt de huid van slechte slapers minder snel na zonschade of huidirritatie.