Neem je ‘veerkrachtig lichaam’ heel letterlijk dan moeten we het even over kraakbeen hebben. Het zijn een soort stootkussentjes tussen je gewrichten. Ze bewegen mee als je je gewrichten beweegt of als er druk komt op je gewrichten. Neemt de hoeveelheid kraakbeen af, dan kun je pijn krijgen bij bewegen: artrose. Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben er last van bij een of meer gewrichten. De beste manier om het risico op artrose te verkleinen is dagelijks genoeg bewegen en op een gezond gewicht blijven.
Alle sporten hebben een positief effect op je veerkracht. Sommige sporten, zoals yoga, staan er extra om bekend. Nu zijn er heel veel soorten yoga. En bij niet elke soort is het ultieme doel om je benen in je nek te kunnen leggen. Zoek eerst uit wat zo op het eerste gezicht bij je past, voor je je inschrijft voor een proefles.
Grof gezegd zijn er twee hoofdstromingen: yin yoga en yang yoga.
Yin yoga: de houdingen waarin je staat, zit of ligt worden behoorlijk lang aangehouden. Je versterkt vooral je gewrichten en je maakt het bindweefsel soepeler. Je energie kan beter doorstromen door het doen van deze yoga-vormen. Ook bijzonder geschikt om stress en spanning te verminderen.
Yang yoga: bij deze yogasoorten beweeg je meer. Vaak ga je in een flow over van de ene in de andere houding. Bij yang yoga werk je vooral aan kracht- en uithoudingsvermogen. En dan is er hatha yoga. Je komt ’m vaak tegen, het is een combinatie van yin en yang. Je neemt bepaalde houdingen aan (poses of asana’s) en ademt ondertussen goed door. Zo maak je je lichaam sterker en soepeler.
Bewegen is goed voor je lichaam, omdat het er sterker van wordt en het je bloedsomloop stimuleert. En dat is weer gunstig voor het opbouwen van veerkracht voor je hele lichaam. Gewoon wandelen of fietsen doet al enorm veel voor je lijf!
De Gezondheidsraad adviseert om wekelijks 2,5 uur matig intensief te sporten. Matig intensief, dat is wandelen, langzaam traplopen, rustig zwemmen en fietsen. Daarnaast is het advies om twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Denk daarbij aan krachttraining en conditietraining. Laat je voorlichten op een sportschool als je daarmee aan de slag wilt. Ben je boven de vijftig, dan komen er balansoefeningen bij. Twee simpele oefeningen: trek je sokken aan terwijl je staat en poets je tanden terwijl je op één been staat.
Goed en gezond eten is ook belangrijk voor het ondersteunen van je lichamelijke veerkracht.
Slaap geeft je lichaam de kans om weer veerkracht te verzamelen. Vooral als de slaap van goede kwaliteit is. Maar wat is goed?
Voor een slaapje in de middag is de truc om dat kort te houden. Twintig minuten is ideaal. Lang genoeg voor je hersens om het werkgeheugen te wissen. Het gevolg daarvan is dat je opgefrist wakker wordt. Wat extra kan helpen is om voor je veerkrachtslaapje een kop koffie of zwarte thee te drinken. De opwekkende cafeïne en theïne die daarin zitten, werken na een kwartiertje. Dat helpt bij het weer wakker worden. Langer slapen verstoort je slaapritme ’s nachts.