Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
1. Beschermt SPF 50 beter dan SPF 30?
Op zonnebrandcrèmes staat altijd een SPF vermeld. SPF staat voor Sun Protection Factor. Dat filter is het belangrijkste ingrediënt van een zonproduct. Steeds meer merken kiezen voor natuurlijke, minerale filters, vaak zinkoxide en/of titaniumdioxide. Die leggen een laagje op de huid dat uv-licht weerkaatst. Hoe hoger de factor, hoe meer uv B-straling de SPF blokkeert of absorbeert. Maar, zo blijkt uit studies: de verschillen zijn niet groot. Goed en vaak smeren maakt een groter verschil.
Houd er rekening mee dat de meeste merken filters bevatten die pas 30 minuten na het aanbrengen op de huid de maximale werking hebben . Gebruik in de zomer standaard SPF 30 als je lekker buiten bent. Schijnt de zon echt veel en flink? Kies dan SPF 50.
2. Moet je het zonnen langzaam opbouwen?
Ja. In de winter heeft je huid waarschijnlijk weinig zon gezien. Daarom is het belangrijk om voorzichtig aan de zon te wennen. Zo kan het pigmentfabriekje in je huid langzaam opstarten. Doe je dat niet, dan is de kans op verbranden extra groot. Begin met 5 minuutjes en bouw het langzaam op. Bescherm je kwetsbare huid met de hoogste factor. Is je huid aan de zon gewend? Dan kun je steeds wat langer in de zon blijven.
3. Hoeveel en hoe vaak moet je smeren?
Het advies is jezelf om de twee uur met een dikke laag in te smeren. De meeste mensen zijn niet goed beschermd, omdat ze te weinig zonnebrandcrème gebruiken, zo blijkt uit onderzoek. Wie te weinig gebruikt, smeert de crème vaak flink uit. Hoeveel dan wel? Een volwassene die zich van top tot teen insmeert, gebruikt zeker een borrelglaasje vol (35 ml). Snelle rekensom: met een fles van 200 ml kun je je dus zes keer goed insmeren. Goed om te weten: jezelf insmeren zorgt niet voor minder aanmaak van vitamine D in de huid, blijkt uit onderzoek.
4. Ben je met een zelfbruiner beschermd tegen de zon?
Nee, een zelfbruiner bevat geen beschermingsfactor. Bovendien heeft een tintje uit een tube helemaal niets met de aanmaak van pigment te maken. Je ziet er dan wel mooi gebronsd uit, maar je huid reageert alsof ze nog geen zonnestraal heeft gezien. Smeren dus! Dat geldt ook als je huid van nature een kleurtje heeft. Je verbrandt dan misschien minder snel, maar uv-straling brengt hoe dan ook risico’s met zich mee. Daarom is het voor iedereen verstandig om de huid goed te beschermen.
5. Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?
UVA-straling is heel het jaar aanwezig en dringt diep door in de huid. UVB-straling is vooral in de lente en zomer aanwezig. Deze straling zorgt ervoor dat je bruin wordt, maar ook dat je (zonder bescherming) verbrandt. UVA-straling draagt bij aan huidveroudering en vergroot het risico op huidkanker. Je verbrandt er niet door, maar de straling dringt wél dieper en gevaarlijker door in de huid. Kies daarom een zonnebrand die beschermt tegen UVA- én UVB-straling.
6. Kan UV-straling door glas heen?
Dat hangt van het soort UV-straling af. UVB-stralen worden door glas geblokkeerd. Dat betekent dat je achter glas dus niet kunt verbranden. Bij UVA-straling is dit een ander verhaal. Daarvan wordt ongeveer de helft tegengehouden door glas, de andere helft niet. Omdat juist blootstelling aan UVA-straling bijdraagt aan huidveroudering en het risico op huidkanker vergroot, is het slim om je huid ook achter glas te beschermen.
7. Mag je zonnen als je zwanger ben?
Je huid is gevoeliger en verbrandt sneller als je in verwachting bent. En door de zwangerschapshormonen die nu door je lijf gieren heb je kans op een ‘zwangerschapsmasker’: pigmentvlekken in je gezicht. Het is daarom beter om de schaduw op te zoeken en je huid optimaal te beschermen.
8. Wat betekent ‘zonkracht’?
Zo noemen we de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt. Dat gebeurt met een cijfer. Hoe hoger dat getal, des te sneller je verbrandt. De zonkracht hangt af van een aantal factoren: je locatie, het jaargetijde en het tijdstip. In Nederland registreren we ’s zomers steeds vaker zonkracht 8 of zelfs hoger. Dan is het oppassen geblazen, vooral tussen 12.00 en 15.00 uur. Dan loop je het meeste risico op verbranding.
9. Beschermt een crème beter dan een spray?
Spray, lotion, crème … ze bieden een even goede bescherming, zegt KWF. Het maakt dus weinig uit waarmee je smeert. Áls je maar smeert. In lotions en gels zit meer water, en dat maakt ze makkelijker smeerbaar. Crèmes bevatten meer vetten die het uitdrogen van je huid kunnen voorkomen.
10. Moet je ook smeren als het bewolkt is?
We kunnen er kort over zijn: zelfs op een Hollandse bewolkte dag is het slim om je huid goed te beschermen, want wolken houden schadelijke zonnestraling niet tegen. In de winter is een dagcrème met SPF prima, een bewolkte zomerse dag vraagt om factor 30. Geen wolkje aan de lucht en schijnt de zon veel en volop? Kies dan factor 50 en breng om de twee uur een flinke laag aan.