Een gezond gebit is belangrijk voor de rest van je gezondheid. Door dagelijkse reiniging houd je je tanden en tandvlees sterk en voorkom je gaatjes en tandbederf. Gaatjes ontstaan doordat de bacteriën in je mond de suikers en zetmeel uit je eten omzetten in zuren. Door je mond goed schoon te houden voorkom je gaatjes en tandplak en een slechte adem.
Het advies is om tweemaal per dag te poetsen: na het ontbijt en voordat je naar bed gaat. Poets met een zachte borstel. Een elektrische tandenborstel reinigt de tanden grondiger. Het is aan te raden je tandenborstel of borstelkop elke drie maanden te vervangen.
Een goede poetsbeurt duurt minimaal twee minuten. Om te zorgen dat je tanden goed schoon worden, is het belangrijk om overal in je gebit te poetsen. Het helpt om een vaste volgorde aan te houden, zo sla je geen plekken over. Begin bijvoorbeeld eerst met de binnenkant van de onderkaak, dan de buitenkant en daarna de bovenkaak. Focus vooral op de overgang van de tand naar het tandvlees, maar oefen niet teveel druk uit, dit kan zorgen voor teruggetrokken tandvlees.
Goed poetsen met de hand
Goed elektrisch poetsen
Gebruik een goede tandpasta tijdens het poetsen. Een tandpasta met fluoride helpt tandplak te bestrijden. Ook zijn er speciale tandpasta’s voor kinderen, voor gevoelige tanden en tandpasta’s die de tanden witter maken. Vraag een tandarts, een mondhygiënist of een DA drogist om passend advies.
Kies de juiste borstel
Gebruik geen harde tandenborstel. Nooit. Of je moet een kunstgebit hebben. De haartjes zijn te hard voor je glazuur en je tandvlees. Het best is een zachte borstel. Ook voor elektrische tandenborstels zijn er verschillende typen opzetborsteltjes. Een goede tandenborstel heeft een relatief kleine borstel aan het eind. Dat zorgt ervoor dat je meer plekjes kunt bereiken.
Handig geheugensteuntje: vervang je tandenborstel telkens als er een nieuw seizoen begint, dan zit je goed. Gaan de haartjes van je tandenborstel (vrij snel) buiten boord staan, dan poets je sowieso te hard.
Door één keer per dag te flossen, verwijder je tandplak en etensresten op plekken waar je tandenborstel niet bij kan komen. Flossen kan op verschillende manieren: met flosdraad, ragers en tandenstokers. Afhankelijk van hoeveel ruimte je tussen je tanden hebt en wat je zelf prettig vindt. Wil je weten welke manier bij jouw gebit past? Vraag je mondhygiënist of tandarts om advies.
Ragen, je tanden stoken of flossen doe je liefst voordat je gaat poetsen. Doe je het na het poetsen, dan breng je weer vuil terug in je zojuist schoongeborstelde mond. Een beetje zoals stoffen nadat je hebt gestofzuigd.
Tong reinigen
Bacteriën zijn ook dol op je tong. Logisch, want die is lekker ruw, dus daar kunnen ze zich goed op hechten. Vergeet dus ook niet je tong schoon te maken. Steek je tong uit en werk van achter naar voren. Ga je daarvan kokhalzen, zo achter op je tong, dan kan het helpen door met je volle aandacht in te ademen. Gebruik hiervoor een tongreiniger (ook wel tongschraper genoemd).