Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Doe mee met Stoptober

Doe mee met Stoptober

stoptober

Tijdens Stoptober stoppen mensen 28 dagen met roken. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaker gestopt blijven als ze samen met anderen stoppen. Doe jij ook mee?

Al meer dan 350.000 mensen hebben de afgelopen 10 jaar meegedaan aan de actie Stoptober. Vanaf 3 september gaat Stoptober 2024 van start. Door middel van een actieve online community kan je ervaringen delen en tips lezen. Ook is er een gratis app die je dagelijks begeleidt. Je stopt samen met zo'n 50.000 andere rokers. Samen stoppen vergroot de slagingskans. Ongeveer 70% blijft gestopt na de 28 dagen. Via de Stoptober website kan je je inschrijven. 

Waarom 28 dagen?

Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Ook zijn 4 weken niet roken goed te overzien. Lukt het je om 28 dagen niet te roken, dan heb je 5 keer meer kans om het blijvend vol te houden.

Zo bereid je je voor

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Een goede voorbereiding kan je helpen. Het wordt aangeraden om er minstens twee weken voor uit te trekken. De kans dat je stopt is groter als je hulp krijg van je huisarts, praktijkondersteuner of een coach. Of als je gebruik maakt van een medicijn of een middel dat nicotine bevat. Dit komt omdat je door de nicotine minder zin hebt in een sigaret. Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen die nicotine bevatten, zoals kauwgom, pleisters, tabletten en een mondspray.

Andere dingen die helpen, zijn:

  • Het maken van een lijst met (persoonlijke) voordelen, zoals ‘ik wil een betere conditie krijgen’, ‘ik wil geld besparen’, ‘ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen’ etc.
  • Bedenken wat moeilijke momenten gaan zijn en wat je op dat moment kunt doen, bijv. een rondje lopen of een ademhalingsoefening.
  • Zorgen dat je geen sigaretten in huis hebt. En geen asbak of aanstekers in het zicht hebt liggen.
  • Steun vragen aan je omgeving.
  • Regelmatig gaan sporten en bewegen.
  • Moeilijke situaties vermijden, zoals een omgeving waar gerookt wordt. Let ook op met alcohol.
  • Ervoor zorgen dat je een vast antwoord hebt wanneer je een sigaret aangeboden wordt (‘Nee, bedankt, ik ben gestopt.’) 

Ontwenningsverschijnselen

Als je na langdurig en dagelijks roken stopt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals irritatie, somberheid, onrust, constipatie of slapeloosheid. De meeste ontwenningsverschijnselen beginnen tijdens de eerste stopweek (vooral in de eerste 48 uur) en nemen af vanaf de derde tot vierde stopweek.

Hier doe je het voor

Stoppen met roken heeft altijd zin en de effecten op je gezondheid zijn enorm. Na een dag is het koolstofmonoxide uit je lichaam verdwenen. Na drie dagen kan je makkelijker ademen en heb je meer energie. Na 1-3 maanden is je bloedcirculatie verbetert en je stress vermindert.

Na 5 jaar is de kans op een hartinfarct met de helft afgenomen, en na tien jaar is deze zelfs gelijk met iemand die nooit gerookt heeft. Ook is de kans om longkanker te krijgen na tien jaar met de helft verminderd dan een blijvende roker. Weet dus waar je het voor doet!

homeworkout

Hoe dan? Fit vanuit huis

Lees verder
goedevoornemens