Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? Polder mindfulness

Hoe dan? Polder mindfulness

poldermindful

Simpelweg in het hier en nu zijn en alles met aandacht doen: mindfulness maakt het leven mooier. Kan allemaal gewoon zonder wierook, mantra’s en mediteren.

1. Focus

Douchen, tandenpoetsen en zelfs huishoudelijke klusjes als stofzuigen en strijken: ze worden leuker als je ze rustiger en met volle aandacht doet. Voel het warme douchewater op je rug, zie hoe de vloer opknapt tijdens het zuigen. Kortom, focus je helemaal op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt.

2. Van doen naar zijn

Door van de ‘doe-stand’ over te schakelen naar de ‘zijn-stand’, kom je uit je hoofd. Ga op een rustige plek zitten, sluit je ogen en richt drie minuten de aandacht op je lichaam. Hoe voelen je voeten, je benen, je armen, je schouders, je rug en je buik? Adem ondertussen langzaam in en uit en luister naar je hartslag. Ga je aan andere dingen denken, breng je aandacht dan rustig terug naar waarmee je bezig was.

3. Mij niet bellen

Geen makkie voor de meesten, maar echt de moeite waard om te proberen: een middag offline. Zonder een stroom aan whatsappje en e-mails is het makkelijker om in het hier en nu te zijn. Je krijgt minder prikkels, het stimuleert creativiteit en je kunt je helemaal focussen op wat je gaat doen – of juist niet gaat doen. Je mobiel op vliegtuigstand werkt daarvoor het best.

4. Dankbaar voor...

Bewust dankbaar zijn helpt je oog te hebben voor de mooie en fijne dingen in het leven. Je kunt het leren door elke dag drie (kleine) dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Het compliment dat je kreeg van een collega, de zon die uitbundig schijnt of je (klein)kind dat een tekening voor je maakte.

5. Verhaal

Maak tijd vrij voor een mooie roman of spannende thriller. Het lezen voert je mee in het verhaal, waardoor de wereld om je heen ‘verdwijnt’. Je parkeert je gedachten als het ware even en bent dus niet met jezelf en de stress van alledag bezig.

6. Creatief

Een puzzel van 1000 stukjes maken. Kleuren in een volwassenenkleurboek. Haken. Stuk voor stuk creatieve bezigheden die even al je aandacht vragen zonder dat je er te diep bij hoeft na te denken. Werkt goed om te ontspannen en je hoofd leeg te maken.

7. Kat kijken

Ga eens op de grond zitten en kijk een kwartier écht goed naar je kat of hond. Wedden dat je dingen ziet waar je anders totaal aan voorbijgaat?

8. Het bos in

Een boswandeling is dé kans om je zintuigen goed te gebruiken. Luister naar het geluid van de vogels (kun je na een tijdje verschil horen in hun getjilp?). Ruik de typische geur van het bos. Zoek vijf verschillende bladeren en bekijk waar ze allemaal verschillend in zijn. De vorm, kleur, rand van het blad, nerven, enzovoorts.

9. Kijk om je heen

Hoe makkelijk pakken we onze smartphone als we ergens moeten wachten. Maar focus je in plaats daarvan eens op je omgeving. Kijk naar de mensen om je heen, hoor de geluiden, observeer wat er gaande is. Misschien gebeurt er iets interessants, misschien verveel je je. Het is allebei goed.

10. Ogen dicht

Heb je al eens gegeten met je ogen dicht? Zonder de afleiding van zien wat je eet, proef je intenser. Sluit je ogen en neem een hap. Voel de structuur en bedenk welke smaken en ingrediënten je herkent.

selfcare

Hoe dan? Lief zijn voor jezelf

Lees verder
mondhygiene