Wil je meer volume in je haar, dan gelden er een aantal basisregels. Hoe meer producten je aanbrengt, des te zwaarder je haar wordt. Met als resultaat: minder volume. Gebruik er dus niet te veel en kies je producten met zorg. Gebruik geen mousse én spray én haarpoeder. Kies het product dat bij jouw haar het beste effect scoort. Welke dat is ontdek je door uit te proberen en te experimenteren. Natuurlijk helpen we je daar graag een handje bij. Om te beginnen bij de shampoo.
Wassen en verzorgen
Je haar lijkt voller en dikker als je het niet te vaak wast. Tweemaal per week is echt voldoende. Een speciale volumeshampoo werkt het best. Die is niet romig en crèmig, maar juist licht en luchtig. Een volumeshampoo versterkt en verstevigt je haar zonder het te verzwaren. Vaak zit er proteïne in, een eiwit dat je haar verzorgt en tegelijkertijd wat stugger maakt waardoor het beter blijft zitten. Probeer bij het wassen alleen de hoofdhuid te shampooën.
Breng je shampoo aan bij de haarwortels, bij conditioners en haarmaskers werkt het precies andersom: die masseer je alléén onder in je haar. Ook hier geldt: kies een lichtgewicht versie, speciaal voor meer volume. En, raar maar waar: sommige haartypes bloeien op als je begint met conditioner en eindigt met shampoo. ‘Reverse shampoo’ wordt dit ook wel genoemd. Het voordeel: je haar wordt gevoed, maar er blijven geen restantjes conditioner achter die je haar verzwaren. Zit je haar snel plat, gebruik dan géén leave-in producten, zoals een serum of haarolie.
Veel mensen met slap haar zijn fan van droogshampoo. Het geeft je haar meer textuur, waardoor het direct een stuk voller lijkt. Alleen, droogshampoo is geen stylingproduct. Het is ontwikkeld voor die keren dat wassen met water even geen optie is. Er zitten reinigende stoffen in die de vettigheid in je haar opnemen, maar die je hoofdhuid kunnen irriteren bij regelmatig gebruik. Volumepoeder is wél een stylingproduct: mild voor je hoofdhuid, maar met het volume-effect van droogshampoo.
Drogen en stylen
De koude methode: het allerbeste kun je je haar ‘aan de lucht’ laten drogen. Is je haar zo goed als droog, draai er dan eens kleefrollers in en laat je haar verder gewoon drogen. Of gebruik hiervoor de föhn op stand ‘koud’. Liever geen rollers? Dit werkt ook: föhn ondersteboven. Hoofd naar beneden, koude wind erdoor en je haren lekker laten wapperen.
Eventueel kun je je haar daarna voorzichtig touperen. Met de nadruk op voorzichtig, want heel goed voor je haar is deze techniek niet. Gebruik een smalle borstel die hier speciaal voor is gemaakt, liefst een met echte haren. Je begint bij de kruin, pakt een pluk, houdt die omhoog en borstelt het haar met één vloeiende beweging van boven naar beneden, terug naar de hoofdhuid. Pluk voor pluk. Ga niet ‘hakken’ met een kam, dat is funest voor je haar. En toupeer je haar liever ook niet te vaak. Een klein beetje fixatie is vaak voldoende.
De warme methode: ga je met een föhn, krultang of krulspelden aan de slag, breng dan altijd eerst een goede hittebeschermer aan. Eentje die je haar minimaal verzwaart en maximaal beschermt. Zo’n heat protector is zeker geen luxe, als je beseft dat bijvoorbeeld een krultang gloeiend heet (wel 200 °C) wordt! Ook belangrijk: nat haar is extra kwetsbaar, dus zet de hitte pas aan als je haar droog is.
Krulspelden geven je haar een volumeboost. Is je haar van nature iets steviger, dan werkt föhnen met een grote, ronde borstel perfect. Je rolt een pluk om de borstel en de hitte van de föhn doet de rest. Met een krultang – what’s in a name – maak je krullen. Maar ga je vervolgens met je vingers door je haar, dan zakken de krullen een beetje uit en blijft er vooral veel volume over.
Creëren en fixeren
Haarverstevigers zijn producten die je aanbrengt na het wassen, op handdoekdroog haar. Voor meer volume is een mousse of vloeibare versteviger het meest geschikt. Versterken de meeste haarverstevigers vooral de haren, rootlifters of rootboosters pakken het bij de wortel aan. Je begint helemaal links op je hoofd. Kam je vochtige haar in een strakke scheiding en spray deze in. Breng de volgende scheiding aan en spray weer in. En zo door. Föhn je haar in model en je zult zien: volume!
En dan heb je nog (we noemden ze al even) de haarpoeders. Die breng je net als rootlifters aan op de haaraanzet. Alleen niet op nat, maar juist op droog haar. Je haar wordt er lekker stroef en stevig van. Maar, ook een beetje doffer. Bij haarpoeder is het belangrijk om goed te doseren. Dat gaat makkelijk als je het poeder eerst op je handpalm aanbrengt en daarna met je vingers in het haar verdeelt.
Zit je haar lekker vol, dan wil je dat zo lang mogelijk zo houden. En dan komen de fixatieproducten in beeld: lak, spray, mud, gel. Gel, mud en volume gaan alleen samen als je kort haar hebt. Een fixatiespray pakt vaak beter uit, omdat je haren er niet zwaar van worden.