Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Waarom dan? De griepprik

Waarom dan? De griepprik

Griepprik

De griepprik: hoe werkt het precies en wanneer is het nodig? DA geeft antwoordt op al je vragen.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik zorgt ervoor dat je afweer tegen het influenza virus (het virus dat griep veroorzaakt) verbetert. Er zitten kleine stukjes in van verschillende soorten griepvirussen. Deze stukjes zijn onschadelijk en zorgen ervoor dat je lijf afweerstoffen aan gaat maken tegen het griepvirus. De griepprik beschermt ongeveer een half jaar. Omdat griepvirussen veranderen, verandert ook de samenstelling van de griepprik. Deskundigen voorspellen welke virussen de komende winter zullen voorkomen en passen de stoffen in de griepprik daarop aan.

Wanneer wordt een griepprik gegeven?

De griepprik beschermt mensen tegen ernstige gevolgen van griep (zoals een longontsteking) en verkleint de kans op het oplopen van griep. Als je toch ziek wordt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig. De griepprik is bedoeld voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zoals:

  • Ouderen (een leeftijd van 60 jaar of ouder)
  • Mensen met een langdurige hart- of vaatziekte
  • Mensen met een langdurige longziekte (zoals COPD of astma)
  • Mensen met diabetes
  • Mensen met een nierziekte
  • Mensen met weinig weerstand (bijvoorbeeld door chemotherapie)

Vaak krijg je een oproep voor de jaarlijkse griepprik van je huisarts. De griepprik is niet verplicht. Als je in de zorg werkt is het aan te raden een griepprik te halen. Zo is de kans kleiner dat je het influenza virus overdraagt op patiënten.

Heeft de griepprik invloed op het corona virus?

Nee, de griepprik beschermt alleen tegen het virus dat griep veroorzaakt en niet tegen andere virussen. Er is geen bewijs dat de griepprik invloed heeft op het coronavirus. Je weerstand wordt niet verlaagd door het halen van de griepprik, dus je bent niet vatbaarder voor het krijgen van het coronavirus.

Kun je de griepprik halen tijdens een zwangerschap?

Ja, als je zwanger bent kun je gewoon een griepprik halen. De griepprik is niet gevaarlijk voor het ongeboren kind.

Wanneer kun je de griepprik het best halen?

De beste periode om de griepprik te halen is half oktober tot eind november. Het duurt twee werken voordat de griepprik werkt. Het is niet slim om al te lang te wachten en de prik te halen als al veel mensen griep hebben (zoals in de winterperiode).

Wat zijn bijwerkingen van de griepprik?

De eerste dag kun je last krijgen van pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat vanzelf weer over binnen een dag of twee. Dit komt doordat het lichaam denkt dat er sprake is van een infectie. Het is juist een signaal dat het vaccin zijn werk doet. Ook klachten als hoofdpijn, lichte verhoging en lusteloosheid kunnen voorkomen op de dag van inenting.

Wat zijn de kosten van de griepprik?

In bepaalde gevallen wordt een griepprik vergoed. Je betaalt er ook geen eigen risico voor. Heb je geen uitnodiging en wil je toch graag de griepprik halen? Ga dan even bij je huisarts langs om te overleggen. Als je in de zorgt werkt, wordt de griepprik vaak aangeboden via je werkgever. Als je niet in aanmerking komt voor een vergoeding, kun je de griepprik nog steeds halen. De kosten van het vaccin zijn ongeveer 17 euro.

homeworkout

Hoe dan? Fit vanuit huis

Lees verder
goedevoornemens